Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın petrol sahalarına gerçekleştirilen SİHA saldırılarının ardından ABD ve İran arasında artan gerilim ve krallığın kayıp üretimi ne kadar zamanda telafi edebileceğine ilişkin endişelerin etkisiyle yükselişini sürdürdü.

Brent petrol geçen hafta yüzde 6.7 ile Ocak'tan beri en güçlü yükselişini kaydetmesinin ardından haftanın ilk işlem gününde yüzde 1.9 değer kazandı. İran Dışişleri Bakanı Mohammed Javad Zarif, CBS ile gerçekleştirdiği mülakatta ABD'nin Suudi Arabistan'a daha fazla askeri birlik ve silah göndermesinin ardından olası bir savaşı ihtimal dışı bırakmadı. Washington Cuma günü Suudi Arabistan'ın enerji altyapısına yönelik saldırılara misilleme olarak İran Merkez Bankası'na terör bağlantılı yaptırım uyguladı.

Suudi Arabistan, küresel petrol arzının yaklaşık yüzde 5'ini silen saldırılardan “tartışmasız şekilde” İran'ı sorumlu tuttu.

Seul'de HI Investment Corp. emtia analisti Will Yun, “Suudi Arabistan üretimi tamamen geri alıncaya kadar petrol fiyatları artan jeopolitik risklere ilişkin endişelerden destek bulmaya devam edecek. Yine de büyük bir ihtimalle savaş ya da askeri bir çatışma görmeyeceğiz.” dedi.

Kasım vadeli Brent petrol kontratları yüzde 1.22 yükselmesinin ardından Singapur saatiyle 12:33'te 67 cent (yüzde 1) yükselişle varili 64.95 dolardan işlem gördü. Kontrat Cuma günü yüzde 0.2 ekside kapattı.

Kasım vadeli WTI petrol kontratları 60 cent (yüzde 1) yükselerek varili 58.69 dolar oldu. Kontrat geçen hafta yüzde 5.9 yükselişle 58.09 dolara tırmandı.