Advertisement
HABERLER ABONE OL

Geçtiğimiz haftanın son seansında tüm zamanların en büyük yedinci düşüşünü kaydeden Brent Petrol ve Batı Teksas Petrolü yükselişe geçti. Petrol, Japonya'nın Omikron varyantının yarattığı endişeler sebebiyle yabancı ziyaretçilerin ülkeye girişini yasaklayacağını duyurmasıyla kazancının bir kısmını geri verdi.

Dünya Sağlık Örgütü, Hong Kong'dan Kanada'ya birçok yerde görülmeye başlayan yeni varyantı anlamanın birkaç günle birkaç hafta arasında bir süreyi bulabileceğini açıkladı.

Petrol fiyatları, ekim sonunda birkaç yılın zirvesini görmesinin ardından ABD'nin de içinde bulunduğu başat tüketici ülkelerin stratejik petrol rezervlerinden bir kısmını piyasaya süreceğini duyurmasıyla sert bir düşüş yaşamıştı.

Geçtiğimiz hafta Omikron varyantına birçok ülkede rastlandığı haberleri hükümetleri uçuşları durdurmak da dahil birçok önlem almaya itmesi kayıpları derinleştirdi. Goldman Sachs'a göre petroldeki düşüşün şiddeti "aşırıya kaçmış" durumda.

"Cuma günü görülen petrol kontratlarının elden çıkarılması tamamen gereksiz bir tepkiymiş gibi görünüyor" diyen Australia and New Zealand Banking Group Ltd. Kıdemli Emtia Stratejisti Daniel Hynes "Bu durumun petrol talebi için ne anlama geldiğini öngörmek için çok erken olsa da iyimser alışların ortaya çıkmasıyla piyasanın destek bulacağını düşünüyoruz" yorumunda bulundu.

Bu hafta yapacağı toplantıda üretim kapasitesini artırmayı görüşecek olan OPEC+ ülkelerinin ana gündem maddelerinden biri de yeni varyantın oluşturduğu tehdidin büyüklüğü olacak. OPEC ve OPEC+ toplantıları planladığı gibi bu hafta çarşamba ve perşembe günü yapılacak.

Adının açıklanmasını istemeyen bazı delegelerin açıklamalarına göre daha önce petrol üretimini günlük dört yüz bin varil artıracağı söylenen grubun bu planı uygulama iştahı her geçen gün azalıyor. Vitol Group OPEC+'nın bu dönemde temkinli bir tutum sergilemesinin muhtemel olacağını söylerken UBS Group AG ittifakın üretimi artışını durdurabileceğini hatta düşürebileceğini belirtiyor.

Ocak vadeli Brent Petrol, ICE Futures Europe piyasasında yüzde 3,6 artışla 75,13 dolara yükseldi.

Ocak vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında yüzde 4,3 artışla 71,07 dolara yükseldi.