Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarını gelecek aydan itibaren gevşetmeye başlayacağı beklentileri ve Washington ve Pekin arasında artan gerginliğin finans piyasalarının havasını bozmasının etkisi ile düşüşünü ikinci güne taşıdı

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 1.1 değer kaybettikten sonra varil başına 39 dolar seviyesine doğru geriledi. OPEC + Ortak Bakanlık Düzeyinde İzleme Komitesi Çarşamba günü toplanacak ve koalisyonun, koronavirüs salgınının başta ABD olmak üzere dünyanın bazı kısımlarında azalma işaretleri göstermemesine karşın, Ağustos ayından itibaren üretim kısıntılarını azaltma yönündeki plana bağlı kalması bekleniyor.

Ham petrol ayrıca, Beyaz Saray'ın Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki yayılmacı iddialarını kınamasının ardından Pazartesi günü geç saatlerde finans piyasalarının geneline yayılan olumsuz havadan da etkileniyor. ABD'nin bu adımının ilk etkilerinin ne olacağı henüz açık değil, ancak bu durum, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasında pandemi sonrası küresel toparlanmaya tehdit oluşturabilecek bir sizi anlaşmazlıpa ek olabilir.

OPEC + koalisyonunun petrol arzından gerçekleşecek bir artış, ABD'de bir dizi göstergenin toparlanmanın son birkaç haftada yavaşladığını işaret etmesi ile birlikte, halen virüs öncesi seviyelerinin oldukça uzağında bulunan küresel ekonomi için bir darbe oluşturacak. Brent petrolde üç aylık zaman aralığında contango durumu (yakın vadeli kontratın uzun vadeliden daha ucuz olması) bu ay daha da genişledi ve bu gelişme, potansiyel arz bolluğunun yeniden ortaya çıkmakta olduğuna ilişkin endişeleri işaret ediyor.

ING Bank NV emtia strateji başkanı Warren Patterson, "Eğer OPEC + koalisyonu beklendiği gibi üretim kısıntılarını azaltırsa, bunun sadece 'sınırlı bir etkisi' olacak, zira küresel piyasada muhtemelen açık durumu sürecek," dedi ve "Mevcut üretim kısıntısı seviyelerinin sürpriz bir şekilde uzatılması piyasaya kısa vadeli bir destek sağlayacaktır" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, yüzde 2.1 düşerek Singapur saati ile 09:42'de varil başına 39.27 dolara indi. Eylül vadeli Brent petrol, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günkü yüzde 1.2'lik kaybın ardından yüzde 1.7 düşerek varil başına 42.01 dolara geriledi.

Küresel gösterge Brent petrolde üç aylık contango 76 sent seviyesine çıktı . Bu fark Haziran sonunda 41 sent seviyelerindeydi.