Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Rusya'nın Temmuz ayından itibaren arz kısıntılarını gevşetmeye başlamayı planladığına ilişkin işaretler gelirken, ABD ve Çin arasında yaptırımlara ilişkin gerginliğin artması ile birlikte 11 haftanın en yüksek seviyesinden geriledi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Mart ayından bu yana ilk kez varil başına 34 doların üzerinde kapandıktan sonra yüzde 0.8 düştü. Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Moskova OPEC + anlaşmasına paralel olarak üretim kısıntılarını azaltmayı istiyor. Ancak Kremlin'den bir sözcü, Rusya'nın karar vermeden önce piyasayı analiz edeceğini söyledi. Öte yandan, ABD ile Çin arasındaki ilişkiler, Washington'ın Pekin'i Hong Kong'daki uygulamalarından dolayı cezalandırmaya yönelik yaptırımları değerlendirmeye almasının ardından daha da kötüleşti.

Aynı zamanda, fiziki petrol piyasasının görünümü iyileşmeye devam ediyor. Nijerya ve Cezayir kendi ham petrolleri için resmi satış fiyatlarını yükseltti. Bu durum, bu ülkelerin, müşterilerinin kendi petrolleri için daha fazla ödemeye istekli olduklarını düşündüğünü işaret ediyor. Öte yandan, ABD'de ham petrol stoklarındaki düşüşün sürmesi bekleniyor.

Arz kısıntıları ve koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılması ile birlikte bazı ülkelerde artan talep, petrol fiyatlarının, Nisan ayında eksi seviyelere düşmesinin ardından bu ay yaklaşık yüzde 80 yükselmesine neden oldu. Ancak ABD'de benzin tüketimi, haftasonu ile birleşen resmi tatil gününde durgun kaldı. Genel olarak böyle dönemlerde yükselen akaryakıt tüketimin zayıf kalması, küresel sıçramanın muhtemelen yavaş ve belirsiz olacağını işaret ediyor.

OPEC + koalisyonu ve ortakları, tüm dünyada artan arz bolluğunu gidermek için Mayıs ayının başından itibaren üretimi günlük yaklaşık 10 milyon varil kısma konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşmanın bir parçası olarak, üretim kısıntıları Temmuz ayından itibaren azaltılmaya başlanacak. Üç Rus yetkilisi ve sektörden iki yetkili, isimlerini vermeden yaptıkları açıklamada, ülkenin pozisyonunun bu plana uyumlu olacağını kaydetti. OPEC + koalisyonu gelecek ay tekrar toplanacak.

Singapur'da Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "9 Haziran'daki OPEC + toplantısının yaklaşması ile birlikte, dikkatler tekrar yılın ikinci yarısında arz yönetim stratejisi konusunda Rusya ve Suudi Arabistan arasındaki ideolojik bölünmenin nasıl şekilleneceğine çevrilecek," dedi ve "Piyasa Temmuz ayında üretim kısıntılarının gevşetilmesi fikrini erken bulabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 28 sent düşerek Singapur saati ile 13:35'te varil başına 34.07 dolara geriledi. Fiyatlar erken saatlerde yüzde 1.8 kadar düştü. Kontrat Salı günü Cuma kapanışına göre yüzde 3.3 yukarıda kapandı. Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0.7 düşerek varil başına 35.92 dolara indi.