Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC+’ın üretim kesintilerini gevşetme planını erteleyeceğine dair işaretler vermesiyle pazartesi günü son üç haftanın en büyük yükselişini kaydettikten sonra zayıflayan dolar ile birlikte ABD başkanlık seçimleri öncesinde yükseldi.

Vadeli kontratlar New York piyasasında bir önceki seansta yüzde 2.9 yükseldikten sonra varil başına 38 dolar civarında işlem gördü. ABD hisse piyasalarındaki ralli devam ederken dolar yüzde 0.5 değer kaybetti, bu da ham petrolün bir miktar destek bulmasında etkili oldu.

Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak pazartesi günü üreticilerle görüşerek üretim kesintilerinin gevşetilmesini üç ay erteleme konusunu tartıştı. OPEC+ ise Ocak ayından itibaren günlük 2 milyon varil üretim artırımına gitme planını, talebin sekteye uğramasıyla birlikte, yeniden gözden geçiriyor.

Avrupa ve ABD’de artan vaka sayıları ve Libya’da artan üretimle birlikte ham petrol fiyatlarında pazartesi günü yüzde 6 düşüş yaşanmıştı.

Petrol piyasalarını değerlendiren Trafigura Group Başkanı Jeremy Weir ise salgında yaşanacak ikinci dalgayla küresel petrol talebinin günlük 88-89 milyon varile düşebileceğini belirtiyor. Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre bu rakam 2019 seviyesinin yüzde 10 altında bulunuyor.

Yaklaşan ABD seçimleri ve FED toplantısıyla birlikte haftanın geri kalanı karışık gözüküyor. Çin, yetkililerin petrol ithalat kotasını gelecek yıl yüzde 20’den fazla artırmasıyla, küresel petrol talebi için hala kurtarılmış bölge olma niteliğini koruyor.

SEB AB baş emtia stratejisti Bjarne Schieldrop, "Tüm dikkatler bugün ve yarın ABD seçimlerinin üzerinde olacak." dedi.

Aralık vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Türkiye saatiyle 13:40'ta yüzde 3.04 yükselerek 37.93 dolar seviyesinden işlem gördü.

Ocak vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, pazartesi gününü yüzde 4 yükselişle kapandıktan sonra yüzde 3.00 yükselerek varil başına 40.07 dolar seviyesinde seyrediyor.