Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın üretim kesintisini giderme konusunda ilerleme kaydettiği yönündeki sinyallerin etkisiyle düştü. Yine de krallığın ay sonuna kadar üretimin tamamını eski haline getirip getiremeyeceği belirsizliğini koruyor.

New York'ta işlem gören vadeli kontratlar Pazartesi günü yüzde 1 yükselmesi sonrasında yüzde 0.4 düştü. Kaynaklara göre Suudi Aramco, yurt içindeki petrol rafinerilerinin çoğunu tam kapasiteye getiriyor. Bloomberg'in anketine göre ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 600 bin varil azaldı.

Petrol, küresel arzın yüzde 5'ini silen saldırıların ardından Haziran'dan beri görülen en güçlü aylık kazancına hazırlanıyor. ABD, Fransa ve İngiltere saldırılardan dolayı İran'ı suçlarken ABD, Suudi Arabistan'a daha fazla askeri birlik ve silah gönderiyor.

Suudi Arabistan'ın üretimi Eylül sonuna kadar saldırı öncesi seviyelere getirme vaadini yinelemesine karşın bazı analistler ve danışmanlar hedefe ulaşılabileceği konusunda kuşkulu.

Singapur'da Oveersea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, “Tamirat devam edip iyimserlik artmaya başladıkça petrol yine aşağı yönlü baskılanabilir. Yine de Suudi Arabistan'ın üretimi ne kadar hızlı sağlayacağına ilişkin şüphe muhtemelen fiyatları destekler.” dedi.

Kasım vadeli WTI petrol kontratları yüzde 0.7 düşmesinin ardından Singapur saatiyle 11:37'de 23 cent düşerek varili 58.41 dolara geriledi. Kasım vadeli Brent petrol kontratları 29 cent düşüşle varili 64.48 dolar oldu.