Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Wall Street, Exxon Mobil Corp. ve Chevron Corp.'un kârlarının kötü gelmesini bekliyordu; ancak bu kadar kötü olmasını beklemiyordu.

ABD'nin en büyük enerji şirketleri modern dönemin en kötü çeyreklik finansallarını açıkladı. Kovid-19 nedeniyle petrol fiyatlarında yaşanan çöküş ve küresel talepteki sert düşüş enerji şirketlerinin düşük performansında etkili oldu.

Yine de bu durum göz önünde bulundurulduğunda bile Cuma günü açıklanan finansalları bazı yönlerden oldukça kötüydü. Bilançosundaki varlıklarının değerini -bir yılda ikinci kez- milyarlarca dolar düşüren Chevron, dünya çapındaki üretimini mevcut çeyrek boyunca yüzde 5 azaltacağını belirtti. Şirket, Permian Havzası'nda üretimi önemli ölçüde artırma planlarını rafa kaldırdı.

Kısa bir zaman öncesine kadar durdurulamaz bir kâr makinesi olarak görülen Exxon, yatırımcılara hırslı büyüme projelerini erteleyeceklerini açıkladı. Ayrıca şirketin ikinci çeyrekte hiç operasyonel nakit akımı yaratamadığı ortaya çıktı.

St. Louis'te Edward D. Jones & Co. analisti Jennifer Rowland, nakit akımıyla ilgili olarak "Basın açıklamasına bakıyordum ve yazım hatası olduğunu sandım. Exxon büyüklüğünde bir şirket için akıllara durgunluk verici." dedi.

ABD'li devlerin ekonomik sıkıntıları, petrol sanayisi için 161 yıllık tarihinin en ciddi krizi olmaya aday geniş çaplı ekonomik, siyasi ve yapısal tehditlerin bir sembolü gibi. Yüzyılın başında rekor kârlar açıklayan iki Chevron ve Exxon, temettüler ve diğer masrafları karşılayabilmek için işten çıkarmalar, kemer sıkma ve ağır borçlanma yoluna gitti.

Büyük teknoloji şirketleri Cuma günü güçlü bir şekilde yükselirken Chevron'un hisseleri yüzde 5.5 düştü, Exxon ise yüzde 2.3 geriledi. Enerji sektörü bu yıl S&P 500 Endeksi'nin en kötü yatırımı oldu.

Exxon, ikinci çeyrekte 1.1 milyar dolar ile 1998 yılında Mobil Corp. ile birleşmesinden bu yana en büyük zararını kaydetti.