Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Brent petrol, Suudi Arabistan’ın en büyük ham petrol terminallerinden birine yapılan saldırı sonrasında varil başına 71 doların üzerini gördü.

Vadeli kontratlar Londra’da geçen hafta yüzde 4,9 yükseliş kaydettikten sonra pazartesi yüzde 2,9 yükseliş kaydetti.

Küresel petrol talebinin yaklaşık yüzde 7'sini karşılama kapasitesine sahip Suudi Arabistan'daki Ras Tanura petrol terminaline saldırı girişiminde bulunuldu. Saldırıyı Yemen'deki İran destekli Husiler üstlendi. Saldırıda herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmadığı belirtildi

Bloomberg'e konuşan konuya yakın bir kaynak petrol üretiminin saldırıdan etkilenmediğini bildirdi. Ancak saldırıyı üstlenen Yemen’deki İran destekli Husiler ile gerilimin yeniden tırmanması, petrol fiyatlarını 70 doların üzerine taşıdı.

Goldman Sachs ise küresel gösterge olan Brent petrolün üçüncü çeyrekte varil başına 80 doları görmesini bekliyor.

Şu an yükseliş için mükemmel bir haber akışı var. Bu saldırıların devamının gelmesi ve sık sık yaşanması bekleniyor. Piyasaların biraz risk primi fiyatlaması yapması da gerekebilir. ING Bank Emtia Strateji Müdürü Warren Patterson

Mayıs vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, Singapur saatiyle 12:05’te yüzde 1,9 yükselişle varil başına 70,69 dolardan işlem görüyor.

Nisan vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında, bir önceki seansta yüzde 3,5 yükseldikten sonra yüzde 2 daha yükselerek varil başına 67,39 dolara ulaştı.