Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ticaret savaşının şiddetlenmesinin yatırımcıların moralini bozması ve zaten sıkıntılı olan talep görünümünü daha da kötüleştirmesinin ardından düşüşünü dördüncü güne taşıdı ve beş haftayı aşkın sürenin en uzun günlük düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Cuma günü Pekin yönetiminin petrolde ilk kez olmak üzere 75 milyar dolarlık ABD ürününe ek gümrük tarifesi uygulayarak misillemede bulunacağını açıklamasının ardından yüzde 2.1 aşağıda kapandıktan sonra yüzde 2.2 daha geriledi. ABD Başkanı Donald Trump ise daha sonra Çin mallarına ek tarife uygulanacağını açıklayarak karşılık verdi ve ABD şirketlerinin Çin'den çıkması için çağrıda da bulundu.

Derinleşen ticaret anlaşmazlıkları, 20 Ağustos haftası düşüş beklentisi ile açtıkları pozisyonları azaltan hedge fonlarının ters yakalanmasına neden oldu. Petrol fiyatları, ABD ile Çin arasındaki ilişkilerin iyileşme işaretleri göstermesi ile Ağustos başında gördüğü düşük seviyeden bu yana yüzde 10'dan fazla artış göstermişti, ancak fiyatlar Çarşamba günü düşmeye başladı.

Oversea-Chinese Banking Corp.ekonomisti Howie Lee, "Küresel ticaret sistemi tam bir anarşi içinde," dedi ve "Şu anda kan dökülmesinin sonu görülmüyor ve piyasaların tavşan deliğinden çıkması muhtemelen zor" değerlendirmesinde bulundu.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 52 sent ya da yüzde 1 düşerek Saingapur saati ile 11:19'da varil başına 53.65 dolara geriledi. Fiyatlar erken saatlerde 1.21 dolar kadar düştü. Kontrat geçen hafta Salı kapanışına göre yüzde 4.8 geriledi.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Cuma günü yüzde 1 aşağıda kapandıktan sonra, 45 sent ya da yüzde 0.8 düşerek varil başına 58.89 dolara geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.24 dolar primli işlem gördü.