Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Uzun süredir haftalık bazda yükselişini sürdüren petrol son yedi yılın zirvesini gördükten sonra yönünü aşağı çevirdi.

Gün içinde yaklaşık yüzde 3’lük bir düşüş yaşayan New York vadelileri hisse senetleri ve bakır gibi emtialarda yaşanan düşüş sonrası kayıplarının bir kısmını geri aldı.

ABD stoklarında sonra 8 haftadır yaşanan ilk artışı işaret eden ABD resmi verileri ve Beyaz Saray’ın stratejik petrol rezervlerini serbest bırakma hamlesini hızlandırabileceğini gelen açıklamalar düşüş baskısını artırıyor.

“Bu hafta stoklarda kayda değer miktarda artış gördük dolayısıyla biraz geri çekilme yaşamamız sürpriz değil” diyen Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Kıdemli Emtia Stratejisti Daniel Hynes , “Yine de temel olarak hiçbir şey değişmedi, görünüm hala oldukça parlak” değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası Enerji Ajansı bu hafta yaptığı açıklamada Omikron varyantının hızlı yayılımına rağmen direncini koruyan talep sayesinde petrol piyasalarının beklenenden daha fazla sıkışık göründüğünü belirtti.

Morgan Stanley Goldman Sachs’ın bu sene için 100 dolar öngörüsüne katılırken Citigroup Inc. bu çeyrekten sonra boğa beklentisini devam edeceği beklentisinde ısrarcı olmanın tehlikeli olabileceği konusunda uyardı.

Citigroup ikinci çeyreğe girilmesi sonrası talebin düşeceğini veya sabit kalacağını beklerken petrol piyasalarının sonraki yedi çeyrek boyunca yapısal bir arz fazlası yaşayacağını öngörüyor. Banka mevcut rakamlara ulaşılmasında beklenmeyen kısıntıların da yardımcı olduğunu vurguladı.

“Market kendini fazla kaptırmış durumdaydı” diyen ING Groep NV Emtia Stratejileri Müdürü Warren Peterson, “Bir süredir değerinin üstünde satın alım bölgesindeydik ve bence aşağı yönlü bir düzeltmenin eli kulağındaydı” yorumunu yaptı.

Mart vadeli Batı Teksas Petrolü Nymex piyasasında yüzde 1,9 düşerek 83,96 dolara geriledi.

Mart vadeli Brent petrol Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 1,7 düşerek 86,87 dolara geriledi