Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Bir süredir yaşanan gelişmelerle yükseliş sinyalleri veren ve Omikrondan korkulduğu kadar etkilenmeyen petrol dün yapılan FED açıklamaları sonrası Salı günü yeni yılın en büyük yükselişini kaydetti.

Batı Teksas Petrolü Salı günü yüzde 3,8 arttı ve 81 doların üzerinde işlem görüyor. Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından dün yayımlanan raporda ABD ham petrol stoklarının geçtiğimiz hafta 1 milyon varil düştüğü belirtilirken benzin stoklarında artış görüldüğü kaydedildi.

FED Başkanı Jerome Powell’ın Salı günü yaptığı açıklamada ABD Ekonomisine zarar vermeden enflasyonu kontrol altına alabileceklerine dair verdiği mesajların yatırımcı tarafında olumlu algılanması sonrası ham petrol 11 Kasım'dan bu yana en yüksek değerini gördü. Powell'ın başarılı olması petrol talebi için önemli bir güvence olacak.

Petrol yeni yılın ilk günlerinde Omikron kaynaklı endişelerin azalması sonrası yükselişine devam etti. Aynı zamanda stokların azalmaya devam etmesi ve OPEC+ ülkelerinin üretimlerinde yaşanan sorunlar marketin daha da sıkışacağına işaret ediyor.

“Üretimle alakalı çok fazla faktör var ve Omikron endişeleri azalmaya başladı” diyen Oversea-Chinese Banking Ekonomisti Howie Lee, “Piyasa bir süre daha sıkışık kalmaya devam edecek. Şu anda bulunduğumuz seviye petrolün gerçek değerini yansıtmaya yeni başladı ve petrolün daha yükselecek alanı var” yorumunu yaptı.

Şubat vadeli Batı Teksas Petrolü Nymex piyasasında yüzde 0,2 artarak 81,41 dolara yükseldi.

Mart vadeli Brent Petrol Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0,1 artarak 83,82 dolara yükseldi.