Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Geçtiğimiz yıldan beri yükselişini sürdüren petrolde uzmanların artış beklentisi devam ediyor. Omikronun hızlı bulaş oranına rağmen tüketimin sağlam görünümüyle geçtiğimiz haftayı da artıda kapatan petrol, art arda dördüncü haftayı yükselişle kapatarak Ekim’den beri en uzun serisini gerçekleştirmiş oldu. Bununla birlikte dünyanın en büyük üretici ülkelerin üretimi artırmakta zorlanmaları ek kapasitenin de azalmasına neden oluyor.

Bu yıl yüzde 11 yükselerek 86 doların üstüne çıkan Brent Petrol geçtiğimiz yıldan bu yana toplam yükselişini yüzde 50’ye çıkarmış oldu.

“Bu fiyatlar oldukça adil” diyen Vitol Group Asya Müdürü Mike Muller mevcut durumda yakın vadeli kontratların uzun vadelilerden pahalı olmasının makul olduğunu belirtiyor.

Muller’a göre doğalgaz fiyatlarının geldiği nokta Pakistan ve Avrupa’daki endüstriyel kullanıcıların tüketimlerini azaltmış olsa da petrol piyasası daha o noktaya ulaşmadı.

Dubai merkezli Gulf Intelligence’ın düzenlediği bir webinarda konuşan Muller şu anda doğalgazda gerçekleşen durum “tüketicilerin pahalı enerjiyi bir noktaya kadar kullanacaklarını hatırlatıyor” değerlendirmesini yaparak, “Asıl soru petrol piyasasında bu etkinin ne zaman devreye gireceği” yorumunu yaptı.

Muller, Beyaz Saray’ın Kasım’da açıkladığı Stratejik Petrol Rezervleri’nden piyasaya süreceği 50 milyon varil rakamını büyük ihtimalle artıracağını söyleyerek Joe Biden’ın bu hamleyi yaparken benzin fiyatlarındaki artışı durdurmayı amaçladığını fakat şu anda fiyatların son 7 yılın zirvesi civarına geldiğini belirtti.

Çin’in Kovid-19’a sıfır tolerans politikasına da değinen Muller, bu uygulamanın ülkede büyük bir salgın yaşanmasını engelleyeceğini dolayısıyla petrol tüketiminde önemli bir düşüş beklemediklerini söyledi.

“Çin’de taleple ilgili bir sorun görmekten çok uzaktayız” diyen Muller “Veriler hala görünümün sorunsuz olduğuna işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

Şubat vadeli Batı Teksas Petrolü Nymex piyasasında yüzde 0,5 artarak 84,26 dolara yükseldi.

Mart vadeli Brent Petrol Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0,3 artarak 86,33 dolara yükseldi.