Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Asya'da dünyanın en büyük petrol alıcılarının, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın daha önce görülmemiş oranda fiyat indirimine gitmesinin ardından Nisan ayında daha fazla Suudi petrolü almak istemeleri küresel petrol fiyat savaşını başlattı.

Koronavirüs salgınından dolayı akaryakıt talebindeki çöküşle mücadele etmelerine karşın, Çin ve Singapur'da en az 6 petrol rafinerisi, depolama kapasitelerinin izin verdiği ölçüde, Suudi Arabistan'dan aldıkları petrolü en yüksek seviyeye çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti. Devlete ait Saudi Aramco, sektör yetkililerinden birinin verdiği bilgiye göre, ekstra petrol ilgisine ilişkin izlenimler almaya başladığını kaydetti. Şirket konu hakkında yorumda bulunmadı.

Rafineriler, daha fazla petrol alımının boyutunun Nisan ayında, sözkonusu ay için ihtiyaç duydukları petrolü satın almış olmalarından dolayı sınırlı kalabileceğini, ancak Suudilerin keskin fiyat indirimlerini Mayıs ayına da taşımaları durumunda, diğer tedarikçilerden alım yapmayarak daha fazla Suudi petrolü almaya hazır olduklarını kaydettiler. ABD Enerji Enformasyon İdaresi'ne göre, Asya ülkeleri Suudi Arabistan'ın petrol ihracatının üçte ikisini alıyor.

Suudi Arabistan'ın bu adımı, OPEC + koalisyonunun bozulmasının arz artışı önündeki sınırı kaldırmasının ardından, piyasa payı için mücadelenin muhtemelen nasıl gelişeceğinin ilk işareti oldı. Viyana'daki görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasından birkaç saat sonra, Suudi Arabistan resmi petrol fiyatlarında son 30 yılın en büyük fiyat indirimini gerçekleştirdi ve alıcılara üretimi artıracağının işaretini vererek piyasada petrol seli yaratacağının ilk muğlak olmayan işaretini verdi.

Eğer Asya ülkeleri Suudi Arabistan'ın önerisini değerlendirerek bu ülkeden daha fazla petrol alırsa, bu spot petrol piyasasında daha az alım yapacakları anlamına geliyor ve bu durum satıcıların geleneksel olarak ham petrollerini ihaleler ve spot işlemler yoluyla sattıkları ve Batı Afrika ve Rusya petrollerinin de satıldığı petrol piyasalarında ağır hasara sebep olabilir.

Suudiler, fiyat indirimleri konusunda ilk adımı atan ülke oldu, ancak muhtemelen tek başlarına kalmayacaklar. Önümüzdeki günlerde Kuveyt, İran ve Irak gibi diğer bazı önemli petrol satıcısından da benzer indirimler gelebilir.