Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatı, yatırımcıların Biden yönetiminin Çin gibi devletlerle koordineli bir şekilde stratejik rezervlerini devreye sokması ihtimalini ve ABD stoklarına dair verileri değerlendirmesiyle geriledi.

Batı Teksas Petrolü, salı günkü sakin seyrinden sonra yüzde 0,8 geriledi.

ABD Başkanı Joe Biden benzin fiyatlarını düşürmek için stratejik petrol rezervlerinden kullanmanın faydalarını değerlendiriyor.

South China Morning Post’un haberine göre, bu hafta Çin Lideri Şi Jinping ile yapılan çevrimiçi zirvede, ABD Çin’in rezervlerini kullanma ihtimalini gündeme getirdi. Pekin’in bu fikre açık olduğu fakat henüz konuyla ilgili harekete geçmediği belirtildi.

Amerikan Petrol Enstitüsü’nün yayınladığı rapora göre, geçen hafta ham petrol stoğu 655 bin varile çıktı fakat Oklahoma, Cushing ana depolama tesisindeki ham petrol ve benzin stoklarında azalma görüldü.

Eğer özel sektörün verileri çarşamba günü hükümetin açıkladığı resmi verilerle tasdik edilirse üç haftadan sonra ABD stoklarında ilk defa düşüş görülecek.

Ham petrolün geçtiğimiz ay yedi yıllık zirveyi görmesi sonrası gevşemeye başladığı görülürken yatırımcılar 2022'de piyasaların izleyeceği olası yönü anlamaya çalışıyor.

Uluslararası Enerji Ajansı bu hafta yayımladığı raporda, talepteki büyümenin hala güçlü olduğunu fakat arzın da artmaya başladığını belirtti.

OPEC’in yaptığı açıklamaya göre pandemi sonrası sıçramanın gücünü kaybetmesiyle yakında arz fazlası oluşabileceği belirtildi.

Samsung Futures Kıdemli Analisti Kim Kwangrae, "Eğer Çin enerji fiyatlarını aşağı çekmek için ABD ile işbirliği yaparsa bu durumun fiyatlara düşürücü etkisi olur" dedi.

Aralık vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında yüzde 0,8 düşüşle varil başına 80,11 dolara geriledi.

Ocak vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0,9 değer kaybıyla varil başına 81,71 dolara indi.