Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrolde resesyon endişelerinin yanında şimdi de Rusya'ya yönelik yeni yaptırım planı etkisini hissettiriyor.

ABD ham petrolü yeni haftanın ilk işlemlerinde dalgalı bir seyir izlerken, 108 doların hemen altında işlem gördü. Cuma günü ABD ham petrolünde yüzde 3'ü aşan düşüş izlenmişti. Brent petrolde ise yeni haftanın ilk işlemleri 113 doların üzerinde gerçekleşti.

G-7 ülkelerinin liderleri, Ukrayna’daki işgal nedeniyle Rusya’ya yönelik yaptırımı genişletmeyi planlıyor. Zirvede Rus petrolünde “tavan fiyat” uygulaması da gündemde.

Petrol piyasasında İran ile nükleer müzakerelerin yeniden başlaması olasılığı da dikkatle izleniyor.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Viyana nükleer müzakereleri kapsamında başkent Tahran'a gelen Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile hafta sonu bir araya geldi.

Borrell ile olumlu ve kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Abdullahiyan, "Borrell'e önümüzdeki günlerde müzakerelere yeniden başlamaya hazır olduğumuzu belirttik. Umuyoruz ki bu sefer Amerikan tarafı, müzakerelere giden yolda ve anlaşmanın son noktasına varılmasında gerçekçi ve adil adımlar atacaktır." açıklamasında bulundu.

İran için önemli olanın 2015'te varılan anlaşmanın ekonomik faydası olduğunu belirten Abdullahiyan, “Bizim ekonomik çıkarımızı etkileyebilecek hiçbir konu hükumet tarafından kabul edilmeyecektir.” dedi.

İranlı Bakan yeniden başlayacak olan müzakere sürecindeki sorunları ve anlaşmazlıkları aşmaya çalıştıklarını ifade etti.