Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, piyasa katılımcılarının düzensiz toparlanmayı izlemesiyle birlikte varil başına 64 dolar civarına doğru yükseldi. Geçen sene bugün petrol fiyatları salgın endişeleriyle birlikte sıfırın altını görmüştü.

Batı Teksas Petrolü, pazartesi gününü görece yatay bir seyirle kapattıktan sonra yüzde 0,8 yükseldi. ABD’de çalışan rafineri sayısı son bir yıldan fazlanın en yüksek seviyesine çıkarken, Hindistan’da koronavirüs vakalarındaki artışla birlikte petrol talebi azaldı.

Zayıflayan ABD Doları’nın dolar cinsinden emtia fiyatlarını daha cazip hale getirmesinden petrol de destek buldu.

Ham petrol, 2021 yılında ekonomilerin yeniden açılacağına dair beklentilerle yüzde 30’dan fazla yükseliş kaydetti. OPEC+ ise talebin artmasıyla birlikte gelecek aylardan itibaren üretim kesintilerini dikkatli bir şekilde azaltmaya başlayacak.

Eğer fiyatlar şu anki seviyelerde seyretmeye devam ederse, OPEC Mayıs-Temmuz dönemi için anlaşılan miktarlarda değişiklik yapmayacaktır. Petrol, Hindistan ve Avrupa’daki vaka sayısı artışlarından kaynaklanan riski olması gerekenden daha düşük fiyatlıyormuş gibi gözüküyor. Vanda Insights Kurucusu Vandana Hari

Mayıs vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında, yüzde 0,8 yükselişle varil başına 63,90 dolara yükseldi.

Haziran vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, yüzde 0,8 yükselişle varil başına 67,60 dolar seviyesinde bulunuyor.