Advertisement
HABERLER ABONE OL

Batı Teksas Petrolü, Omikron varyantının küresel enerji talebi üzerinde oluşturabileceği olumsuz etki ve Fed'in teşvikleri geri çekmeyi hızlandıracağı beklentileriyle salı günü yüzde 5'lik düşüşün ardından yüzde 2,1'lik artış kaydetti.

Yeni varyantın aniden ortaya çıkışı, kullanılan aşıların korumasını aşma ve özellikle denizaşırı seyahatlar için yeni kısıtlamalara sebep olma ihtimalini değerlendiren yatırımcıları sarstı. Yine de Goldman Sachs Group'un 30 Kasım'da geçtiği nota göre petrol piyasası fazlasıyla tecrübe ettiği Omikron'un etkilerinden büyük oranda kurtuldu.

Petrol, ekim ayında 7 yıllık zirvesini görmesinin ardından, Omikron varyantının yatırımcıların risk iştahını kesmesi ve ABD'nin önde gelen tüketici ülkelerle stratejik rezervlerini kullanması sonrası yüzde 20'nin üstünde bir düşüşle ayı piyasasına girmişti.

Dikkatler OPEC+'in perşembe günü üretim/arz politikalarını belirleyeceği toplantıya ve üretici ülkelerin mevcut duruma vereceği tepkiye kaymış durumda. RBC Capital Markets, grubun üretim artış planını askıya almasını daha olası gördüğünü belirtiyor.

"Riskten kaçınma politikası tekrar hüküm sürüyor" diyen Vanda Insights kurucusu Vandana Hari ise grubun fiyatlardaki düşüşe bir taban noktası oluşturmaya çalışacağını belirterek "OPEC+'nın geçtiğimiz yıldan beri büyük emek sarfederek onardığı arz dengesini güçlü bir biçimde savunmasını bekliyorum" yorumunda bulundu.

Ocak vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında yüzde 2,1 artışla 67,55 dolara yükseldi.

Ocak vadeli Brent Petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 2,2 artışla 70,78 dolara yükseldi.