Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol, küresel talebin güçlendiğine dair işaretlerle birlikte son 7 yılın zirvesine yakın seviyelerde işlem görürken art arda altıncı haftayı kazançla kapatmaya hazırlanıyor.

Batı Teksas petrolü haftalık yüzde 2’den fazla yükselerek 87 doların üzerine çıktı. ABD ham petrolü Ekim 2014’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken Brent petrol de 91 doların üzerini gördü. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal riskiyle artan jeopolitik riskler de ham petrolün yükselişinde etkin rol oynuyor.

Fiyatların yükselmesini destekleyen birçok gelişmenin yaşanmasıyla birlikte petrol 2022’ye hızlı bir yükselişle girmişti. Pandemi sonrası dünya genelinde tüketimin toparlanması, stokların düşüşü ve fiziksel marketlerin güçlü görünümü Fed’in enflasyonu dizginlemek için faiz artırım söylemlerinerağmen fiyatların artmasına neden oldu.

Dikkatler OPEC+ toplantısında

Önümüzdeki hafta dikkatler, 2 Şubat’ta yapılacak OPEC+ toplantısından çıkacak üretim artış kararına kayacak. Birlik düzenli olarak aylık üretiminde artış kararı verse de bazı üyelerin taahhüt edilen rakamlara ulaşamayacağına dair endişeler mevcut.

“Şu anda herhangi bir yönden bahsetmek mümkün değil” diyen DBS Bank Ltd. Enerji Analisti Suvro Sarkar fiyatların jeopolitik risklerden dolayı 5-7 dolar primli olduğu belirterek, “ Önümüzdeki OPEC+ toplantısı fiyatlar için önemli bir etkinlik olmayacak. Yakın vade için her hareket Ukrayna krizi etrafındaki haberlere göre şekillenecek” yorumunu yaptı.