Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Petrol, ABD'nin rekor düzeyde ham petrol ve yakıt ihracatında zayıf doların emtiaları daha çekici hale getirdiğini bildirmesinin ardından üçüncü günde yükseldi.

ABD ham petrolü önceki iki seansta neredeyse yüzde 4 kazandıktan sonra varil başına 88 doların üzerine çıktı.

Hükümet verilerine göre, ABD'nin toplam petrol ihracatı geçen hafta günde 11,4 milyon varile ulaştı. Artış, yerel akaryakıt stoklarının tarihi mevsimsel düşük seviyelerinde gelmesiyle geldi ve arz görünümünün sıkılaştığını vurguladı.

Zayıf dolar da ham petrolün yükselmesine yardımcı oldu. Geçen ay rekor kıran dolar, Bloomberg göstergesine göre üç haftanın en düşük seviyesine yakın işlem gördü. ABD para biriminde fiyatlandırılan hammaddeleri denizaşırı alıcılar için daha ucuz hale getirdi.

Rus petrolüne tavanda esneklik planı

Biden yönetimi Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasından geri adım atmaya hazırlanıyor. Konuya yakın kaynaklara göre ABD’li yetkililer yatırımcıların eleştirileri ve uygulamanın yaratacağı petrol fiyatı dalgalanmasıyla finansal piyasalara risk oluşturacağı gerekçesiyle planı esnetecek.

Yeni plana göre fiyat tavanı varil başına 40-60 dolar arasında öngörüldüğü belirtilen ilk planlanandan yüksek bir noktada belirlenecek ve fiyat tavanına katılan ülkeler ise sınırlı olacak. Kaynaklara göre G-7 ve Avustralya planı uygulamaya hazır. Güney Kore, Yeni Zelanda ve Norveç’in de fiyat tavanı uygulamasına katılması beklenirken büyük ölçekli petrol ithal eden Çin ve Hindistan’ın plana katılımı beklenmiyor.

Öte yandan Biden yönetimi Çin’in Tayvan yaklaşımından ötürü endişeli. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a göre Çin uzun yıllardır devam eden Tayvan statükosuna zarar vererek adayı ilhak sürecini hızlandırmak istiyor. Blinken Bloomberg’e verdiği röportajda “Tayvan’a hayatı zorlaştıracak birçok yol ile yeniden birleşme sürecini hızlandırmayı umuyorlar” dedi.

ING Groep Emtia Stratejisi Başkanı Warren Patterson, "Dolardaki daha yakın dönemdeki zayıflık petrol piyasasına bir miktar arka rüzgar sağlarken, düşen ABD benzin stokları ve rekor petrol ihracatı yalnızca daha fazla destek sağladı. Görünümle ilgili olarak, çoğu makro resmin nasıl geliştiğine bağlı olacak, ancak petrol temelleri önümüzdeki aylarda giderek daha yapıcı görünüyor ve bu da daha yüksek fiyatlara işaret ediyor" dedi.