Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Küresel gösterge Brent Çarşamba günü yüzde 3 oranında düştükten sonra varil başına 87 doların üzerinde işlem görürken, ABD ham petrolü 83 dolara yakın. ABD ham petrol stokları geçen hafta 2,7 milyon varil artarak geçen Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, yakıt talebi göstergeleri de düştü.

Yatırımcılar İran'ın saldırısına İsrail'in tepkisini beklerken, zayıf ABD verileri Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimlerin etkisini gölgeledi. Goldman Sachs, şu anda varil başına 5 ila 10 dolar arasında bir primin oluştuğunu, ancak artış olmazsa fiyatların düşebileceğini söyledi.

ABD yaptırımları da gündemdeydi. Başkan Joe Biden'ın yönetimi, Venezuela petrolüne yönelik kısıtlamaları yeniden uygulayarak, Güney Amerika ülkesinden gelen akışları engelleyebilecek bir hareketle altı aylık ertelemeyi sona erdirdi. Aynı zamanda, Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri tarafından bu haftanın sonlarında oylanacak dış yardım paketinin bir parçası olarak İran petrolüne yeni yaptırımlar da dahil edildi.

Petrol fiyatları, OPEC+ üyelerinin arz kesintileri ve Orta Doğu ile Rusya'daki jeopolitik risklerin birleşerek fiyatlara yardımcı olmasıyla birlikte yılbaşından bu yana rahat bir şekilde yüksek seyrediyor. Artış, ham petrolün varil başına 100 doları yeniden kazanabileceği yönündeki spekülasyonları ateşledi; ancak zaman aralıkları da dahil olmak üzere bazı piyasa ölçümleri koşulların biraz daha az sıkılaştığına işaret ederek yükseliş artık duraksadı.