Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Japonya Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı rapora göre, başlangıç tarihi 2026’ya kadar olan tüm uzun dönem LNG kontratları satıldı. Yıllar boyunca güvenilir tedarik ve fiyatlarda istikrar sağlayan bu kontratlar, alıcılar için büyük önem taşıyor.

Rapora göre ayrıca, LNG ihracatı projelerine olan yatırımın az olması nedeniyle, arzın yıllar boyunca kısıtlı olması bekleniyor. Buna ek olarak Avrupa’ya ihraç edilen Rus gazı tamamen kesilirse, 2025’te dünya çapında 7,6 milyon ton LNG açığı yaşanacağı öngörülüyor.

Dünyadaki birçok ülke, Katar ve ABD gibi büyük üreticilerden yakıt tedariki sağlamak için yarışıyor. Bu sırada Avrupa’nın, Rusya’dan gelen petrolün yerini LNG ile doldurmaya karar vermesi piyasada işlerin daha da karmaşıklaşmasına neden oluyor.

Kontratların tükenmesi, LNG ithal eden ülkelerin tedariklerini daha oynak ve pahalı olan spot piyasadan gerçekleştirmek zorunda oldukları anlamına geliyor. Spot piyasada LNG’nin fiyatı, uzun dönem kontratlara kıyasla neredeyse üç kat daha pahalı.

Uluslararası Sıvılaştırılmış Doğal Gaz İthalatçıları Grubu’na göre, geçtiğimiz yıl LNG tedarikinin yüzde 30’u spot piyasadan gerçekleşti.

Enerji üretiminde en yüksek oranla LNG kullanan Japonya, bu yılın en yüksek miktarda LNG ithal eden ülkesi olma yolunda ilerliyor. Ülke, şirketlerin spot piyasadan LNG tedarik edememesi durumunda, hükümetin spot piyasadan LNG tedarik edebilmesini sağlayacak adımlar arıyor.