Advertisement

Traderların koronavirüs aşısı konusundaki gelişmeleri değerlendirmesiyle Asya hisse senetleri, Avrupa ile ABD hisse vadelileriyle birlikte haftaya yükselişle başladı. Küresel ekonomideki toparlanma sinyalleri de piyasaları destekledi. Dolar önemli paralar karşısında geriledi.

Güney Kore hisseleri iyi gelen dış ticaret verilerinin ardından Pazartesi günü iyi performans gösterdi. Kospi Endeksi rekor kapanışa yöneldi. S&P 500 Endeks vadelileri Asya Pasifik bölgesindeki hisse senetleriyle birlikte yükseldi. Küresel hisseler bu ay başında görülen tüm zamanların zirvesine yakın seyrediyor.

ABD'de federal hükümetin aşı hızlandırma programının başındaki isme göre Kovid-19 aşılarının üç haftadan kısa bir süre içerisinde başlaması bekleniyor. Japonya tatil nedeniyle kapalı. ABD Hazine tahvilleri Londra seansına kadar işlem görmeyecek. Aşı deneylerinde kaydedilen başarılan tüm dünyada etkili aşıların çıkacağı yönündeki umutları artırıyor. Yine de, vaka sayısı ve can kayıplarındaki artıştan dolayı iyimserlik bir miktar azalmış durumda.

Wells Fargo Asset Management çoklu varlık stratejisti Brian Jacobsen, Bloomberg TV ile gerçekleştirdiği mülakatta "Aşı haberleri ve yakın bir zamanda tüm dünyada çok etkili bir aşının dağıtılabileceğine ilişkin bir beklenti var. Bizim açımızdan sorun önce kışı atlatmak zorunda olmamız ve bunun bizi aşağı yönlü bazı ekonomik sürprizlere hazırlıyor olması." dedi.

Fed'in kullanılmamış fonların devri konusunda Hazine'ye uyacağını belirtmesinin ardından Aralık ortasındaki toplantısında daha fazla parasal teşvik açıklayacağına ilişkin giderek artan bir beklenti hakim.

Telegraph'ın haberinde İngiltere'nin Pazartesi günü Noel için karantina önlemlerini gevşeteceği belirtildi. Fransa hükümetiyse gelecek ay karantina önlemlerini üç aşamalı olarak azaltmayı planlıyor.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 13.50'de yüzde 0.3 yükseldi. Endeks Cuma günü yüzde 0.7 düştü.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.8 arttı.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.5 yükseldi.
Hang Seng Endeksi yüzde 0.2 düştü.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.9 tırmandı.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.4 artış kaydetti.

Döviz

Yen yüzde 0.1 artıda dolar karşısında 103.74 seviyesinden işlem gördü.
Offhore yuan 6.5546'da fazla değişmedi.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.1 yükselişle 1.1873'ten alıcı buldu.
Sterlin yüzde 0.2 yükselerek 1.3316'dan alıcı buldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi geçen haftayı yüzde 0.82 seviyesinden tamamlamıştı. Vadeliler değişmedi.
Avustralya 10 yıllıkların faizi yüzde 0.85 oldu.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 0.2 yükselerek 42.50 dolara tırmandı.
Altın yüzde 0.1 artıda onsu 1,873.18 dolara geldi.