Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'nin anketine katılan 18 kurumun medyan beklentisi politika faizinin değişmeyerek % 11.25'te kalması yönünde. Ancak enflasyonun yılın ikinci çeyreğinden itibaren kademeli olarak düşeceği beklentisiyle faiz indirimlerinin düşük montanlı olarak devam etmesini bekleyenler de var.

New York merkezli BBH'de Küresel Döviz Birimi Müdürü olan Win Thin Merkez Bankası'ndan 50 baz puanlık indirim beklendiğini ve politika faizinin % 10.75'e çekilebileceğini öngördü. Thin yolladığı notta "Enflasyon Ocak ayında yıllık % 12.5'e yükseldi, bu nedenle faiz indirimi reel faizi negatif bölgeye çekecek. Bu da yetkililerin Türk Lirası'nı destekleme çabasına rağmen aşağı yönlü baskıya neden olur" ifadesini kullandı.  

JP MORGAN: TL'DE DEĞER KAYBINA RAĞMEN İNDİRİM BEKLİYORUZ

JP Morgan TL'deki değer kaybına rağmen faiz indirimi beklediklerini söyledi. Yarkın Cebeci tarafından kaleme alınan raporda TL'nin jeopolitik riskler ve gelişen piyasa paralarındaki baskıya paralel olarak baskı altında olduğu ve dolar karşısında son 3 haftada % 3 değer kaybettiği belirtildi. Bu durumun dezenflasyon sürecine sekte vurabileceği ancak bunun yönetilebilir olduğu ifade edildi. Yıllık enflasyonun ikinci yarıda tek haneye düşebileceği, küresel ortamın da destekleyici olduğunu belirterek "Biz hala Merkez Bankası'nın 50 baz puanlık indirimle faizi % 11.25'ten % 10.75'e çekebileceğini düşünüyoruz. Ancak piyasadaki volatilite göz önüne alınırsa daha düşük montanlı indirim veya hiç indirim olmaması da sürpriz olmaz" değerlendirmesi yapıldı.

Yatırım Finansman bir notunda 50 baz puan indirim beklediklerini belirterek "TL'deki volatilite ve küresel risk iştahındaki düşüş nedeniyle faiz indirimine ara verebilirdi ancak bankacılık sisteminin ilk çeyrekte gevşemeyi fiyatladığını düşünüyoruz. Merkez Bankası'nın indirim alanı sınırlı olacaktır." değerlendirmesini yaptı.

"75'TEN 50'YE REVİZE ETTİK"

HSBC Portföy Yönetim Stratejisti İbrahim Aksoy da Bloomberg HT'ye 50 baz puan indirim beklediğini söyledi. Aksoy "daha önce 75 baz puanlık indirim bekliyordum ama kurdaki yükseliş ve İdlib konusundaki gelişmelerden sonra 50 bp'ye revize ettik. Faiz indirimlerinin önemli bir risk faktörü olmadıkça önümüzdeki dönemde süreceğini düşünüyorum." dedi. Aksoy bu yıl toplam 150 bp indirim olabileceğini dile getirdi.  

"50 BAZ PUAN OLABİLİR"

Medley Global Advisers analisti Nigel Rendell Bloomberg HT'ye Merkez'in faizleri indireceğini belirterek "Belki geçmişteki gibi büyük bir indirim olmaz, 50 baz puan indirim olası. Cumhurbaşkanı Erdoğan da faizlerin düşük olmasını istediğini söyledi, ancak artık bir durma seviyesine doğru geliyoruz." görüşünü paylaştı.

TOPLAM 1275 BAZ PUAN

Merkez Bankası, bu yılın ilk toplantısında 75 baz puanlık indirimle faiz oranını yüzde 11.25'e çekmişti. Politika faizi böylece Temmuz 2019'dan bu yana toplamda 1275 baz puan indirilmiş oldu.

Merkez kararı bugün saat 14:00'te açıklanacak.