Advertisement

(16:15'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, traderların küresel büyümenin görünümüne ve ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin artabileceğine ilişkin endişe duymalarının ardından düşerken, Avrupa hisse senetleri, Asya hisselerini takip ederek geriledi. Sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit konusunda Parlamento'daki kritik oylamayı ertelemesinin ardından zayıfladı.

Kimya sektörü şirketleri, Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki düşüşe öncülük ederken, Dow Jones, Nasdaq ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, hep birlikte, kırmızı bölgede kaldı. Piyasalardaki bu olumsuz hava, Çin'den gelen zayıf ekonomik veriler ve Çin dışişleri bakan yardımcısının ABD büyükelçisini Huawei Technologies Co. CFO'sunun tutuklanmasını protesto etmek için dışişlerine çağırmasının ardından gerçekleşti. Euro, Almanya dış ticaret verilerinin iyi çıkmasının ardından güçlenirken, dolar dalgalandı. ABD Hazine tahvilleri ve Avrupa ülke tahvilleri karışık seyretti.

Finans piyasalarında beklentiler son haftalarda,  traderların ticaret savaşı korkularının sürdüğü bir ortamda Fed'in para politikasını sıkılaştırmayı yavaşlatıp yavaşlatmayacağına bakmaları ile birlikte kırılgan hale geldi. Veriler, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin'de büyümenin yavaşlamakta olduğuna ilişkin uyarılar göndermeye başladı. Çin'de talebin gevşek kaldığına ilişkin işaretler sürerken, ABD'de işgücü piyasası ılımlı hale geliyor.

Siyaset de, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Parlamento'da oylanması beklenen Brexit tasarısını yenilgi riskini almaktansa geri çektiğinin kaydedilmesi ile birlikte,  gündemin üst sırtalarındaki yerini koruyor. Avrupa Birliği Adalet Divanı, İngiltere'nin tek taraflı olarak karar alarak birlik içinde kalmayı tercih edebileceğini açıklayarak kritik bir müdahalede bulundu. Öte yandan, Beyaz Saray'da bir kez daha personel değişimi gerçekleşiyor. Trump'ın Özel Kalem Müdürü John Kelly görevi bırakmaya hazırlanıyor. Böylelikle Başkan Donald Trump'a yakın isimler arasında Batı Kanadı disiplinin önemli güçlerinden biri görevden ayrılıyor.

Diğer taraftan, Hindistan rupisi, sandık çıkış anketlerinin Başbakan Narendra Modi’nin partisinin kilit eyaletlerde başabaş gittiğini göstermesi ve merkez bankası başkanı Urjit Patel'in istifası sonrası düştü. Petrol, OPEC ve ortaklarının üretim kısıntısı kararı almasından sonra gerçekleşen Cuma günkü kazançlarının bir kısmını geri verdi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Avrupa Merkez Bankası (AMB) Perşembe günkü bu yılın son toplantısında varlık alımlarını azaltmaya çalışıyor.
*Çin'de Cuma günü Kasım ayı için sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri açıklanacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 07:24:'te yüzde 0.4 aşağıda seyrediyordu.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.9 düşerek yaklaşık 2 yılın en düşüğüne geriledi.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.5 düşerek yaklaşık 16 ayın en düşüğüne indi ve düşüşünü beşinci güne taşıdı.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 1.4 gerileyerek yaklaşık dört haftanın en düşüğünü gördü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.4 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek 1.1424 ile üç haftanın en yüksek seviyesine tırmandı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.05'ten az yükselerek 112.65 ile üç haftanın en yükseğini gördü.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.5 ile yaklaşık iki haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 1.2662 ile yaklaşık 18 ayın en düşüğüne indi.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.5 ile iki ayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek bir haftayı aşkın sürenin en düşüğüne indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan ile iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 2.85'e çıktı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 0.25'e ulaştı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan düşerek yüzde 1.222 ile 20 haftayı aşkın sürenin en düşüğüne indi.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faiz farkı üç baz puan düşerek 2.8488 yüzde puanına indi.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.4 düştü.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.5 düşerek varil başına 51.81 dolara geriledi.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.6 düşerek ton başına 6,108.00 dolara geriledi.
*Altın yüzde 0.2 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük kaybını gerçekleştirerek ons başına 1,247.15 dolara düştü.

(16:15'te güncellendi)