Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Londra Metal Borsası (LME) bakır piyasasına düzen getirmek için son dönemde yapılan işlemleri incelemeye aldı ve bir dizi kural değişikliğine gitti.

Söz konusu müdahale, borsa ağında işlem görmeye uygun bakır stoklarının geçen hafta 47 yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından geldi.

Nakit ve 3 ay vadeli bakır kontratları arasındaki makas pazartesi günü ton başına bin doları aştı ve 1994’ten bu yana en yüksek düzeyine ulaştı. Yaşanan arz sıkıntısı, bakırda spot fiyatların rekor düzeye yükselmesine neden oldu. Gösterge bakır kontratı da bu ay yüzde 13 yükseldi ve mayıs ayında kırdığı rekora yakın.

İşlem detayları istendi

Bloomberg'e konuşan konuya yakın kaynaklara göre LME, salı akşamı üyelerine e-posta göndererek ağustos ayından bu yana müşterilerinin bakır işlemlerine ilişkin bilgilerini paylaşmalarını istedi.

Yine konuya yakın kaynaklar, son iki ayda çekilen 150 bin ton bakırın kayda değer bir bölümünün Singapur merkezli Trafigura Group tarafından çekildiğini ve şirketin işlemlerinin fiyatlarda yaşanan dalgalanmalarda etkili olduğunu belirttiler.

LME yaşanan oynaklığa yanıt olarak en yakın vadedeki bakır spreadleri ile bazı kısa pozisyonlara limit uygulayacağını açıkladı.