Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:15'te güncellendi)

Ham petrol fiyatları Pazartesi günü, dünyanın petrolde tam bir fiyat savaşına yönelmesi ve finans piyasalarına panik havasının hakim olması ile birlikte çökerken, hisse senetleri sert düştü ve ADB hazine tahvilleri güçlü yükseldi.

Oldukça dramatik bir gün geçiren piyasalarda göze çarpan hareketler şöyleydi;

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yaklaşık yüzde 5 düştü ve bunun sonucu spot piyasa kapalıyken dramatik hareketleri önleyen devre kesici devreye girdi. ABD gösterge endekslerini izleyen iki büyük Borsa fonu (ETF), piyasa öncesi işlemlerde daha büyük düşüşler gösterdi. Pazartesi günü ABD hisse senetlerinin boğa piyasasına girmesinin 11'nci yıldönümü.

*Ham petrol fiyatları gün içinde, küresel petrol üretimini kontrol altında tutan OPEC + koalisyonunun dağılmasının ardından yüzde 30'un üzerinde düşerek 1991'deki Körfez Savaşı'dnan bu yana en büyük kaybını gerçekleştirdi. Batı Teksas petrolü (WTI) ve Brent petrolü kayıplarının bir kısmını geri almalarına karşın halen yüzde 20 aşağıda seyrediyorlardı.

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 0.5 ve 30 yıl vadeli tahvillerin faizi yüzde 0.9'un altına indi ve bu hareketlerle birlikte, ABD'nin Hazine tahvil getiri eğrisi bütün olarak ilk kez yüzde 1 seviyesinin altına geriledi.

*Stoxx Europe 600 Endeksi, işlem hacminin son 100 günün ortalamasının üç kat üzerine çıktığı piyasada 2016'dan bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Bölgede gösterge endekslerden birkaçı ayı piyasasına girmeye hazırlanıyor. Japonya hisse senetleri, gösterge endeksin bugün yüzde 6 düşmesi ile birlikte ayı piyasasına girdi.

*ABD'de özel sektörün algılanan kredi riskini gösteren türev endeksi, Lehman Brothers'ın batmasından bu yana en sert artışını gerçekleştirdi.

*Aralarında yenin de bulunduğu para birimleri, traderların yeni işlem aralıklarının nerede oluşabileceğini değerlendirmeleri ile birlikte sert hareketler gösterdi. Yen dolar karşısında yüzde 3 yükselirken, euro ve İsviçre frangı her ikisi birden yüzde 1'in üzerinde değer kazandı.

Petrol fiyatlarındaki çöküş, eğer devam ederse, tüm dünyada siyaseti ve bütçeleri olumsuz etkileyecek, yüksek getirili kredi için sıkışmaları kötüleştirecek ve resesyondan kaçınmaya çabalayan merkez bankalarının üzerindeki baskıları artıracak. Öte yandan, petrol fiyatlarındaki güçlü düşüşler tüketicilerin avantajına olacak, ancak insanlar koronavirüsten dolayı evde kalmayı tercih ediyorlar. İtalya haftasonu aldığı kararla, koronavirüsün yayılmasını durdurmak için ülkenin sanayi merkezlerinin bulunduğu bölgede karantina ilan etti.

Hisse senetleri ve güvenli liman niteliğindeki varlıklar, ABD Başkanı Donald Trump'ın virüsten kaynaklanan ekonomik olumsuzlukları gidermek için hastalar için ücretli izinlerin geçici uzatılması ve salgından etkilenen şirketlere yardım gibi konuları içeren tedbirler taslağı hazırlamakta olduğuna ilişkin haberlere fazla tepki vermedi. ABD için finansal stresi ölçen Bloomberg endeksi, büyük finans krizinden bu yana en hızlı kötüleşmesini gerçekleştirdi.

RBC Capital Markets hisse senetleri türev stratejisti Amy Wu Silverman, "Durum şimdilerde çıldırmış gibi," dedi ve" 2007-2008 döneminde olduğu gibi, her hafta sonu taban daha aşağıya düşüyor sanki. VIX (korku endeksi) her 80 seviyesine çıktığında rapor yazdığımız ve bu raporları yenilemek zorunda kalıp kalmayacağımızı düşündüğümüz günler aklıma geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer taraftan, İtalya'nın 10 yıl vadeli ülke tahvillerinin faizi ile Almanya'nın 10 yıllıklarının faizi arasındaki fark 218 baz puan ile Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Avrupa Merkez Bankası (AMB) Perşembe günü politika toplantısını gerçekleştirecek. Bu toplantıda bankanın gevşemeye gitmesi bekleniyor.

*İngiltere'de Maliye Bakanı Çarşamba günü hükümetin 2020 bütçesini sunacak.

*ABD'de Çarşamba günü açıklanacak olan çekirdek tüketici fiyatları endeksinin Şubat ayında durgun kalması bekleniyor.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 08:32'de yüzde 4.9 aşağıdaydı.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 6.9 düştü.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 4.1 geriledi.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 2.1 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.
*Euro dolar karşısında yüzde 1.1 yükselerek 1.1413 seviyesine çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 1.3093 seviyesine ulaştı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 3 yükselerek 102.35 seviyesine çıktı.
*Meksika pesosu yüzde 5.5 değer kaybıyla 21.2702 seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 29 baz puan düşerek yüzde 0.47'ye indi.
*ABD'nin 2 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 23 baz puan düşerek yüzde 0.28'e geriledi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvilllerinin faizi 15 baz puan kayıpla eksi yüzde 0.86 seviyesine indi.
*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 4 baz puıann inerek eksi yüzde 0.163 seviyesine düştü.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI9 yüzde 23.3 düşerek varil başına 31.46 dolara indi.
*Brent petrolü yüzde 23 kayıpla varil başına 34.88 dolara düştü.
*Altın yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,672.43 dolara indi.
*Londra Metal Borsası (LME) çinko yüzde 2.1 düşerek ton başiına 1,942 dolara geldi.
*Demir cevheri yüzde 0.6 kayıpla ton başına 84.45 dolara düştü