Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD’de yeni başkanlık döneminin başlamasıyla beraber Joe Biden'ın ajandası ve kabinesindeki isimler piyasaların yeni odak noktası oldu.

Yeni dönemde özellikle ekonominin canlandırılmasına yönelik atılacak mali teşvikler ve Çin ile ticaret savaşlarının izleyeceği seyir yakından takip edilecek. Bununla birlikte Biden yönetiminin yeni dönemdeki en zorlu görevlerin başında salgınla mücadele, küresel ittifakların yeniden tesis edilmesi, son yıllarda büyük değişikliğe uğrayan göç politikalarının yeniden düzenlenmesi, ırkçılıkla ve radikal sağ ile mücadele ve vergi reformu geliyor.

İşte Biden'ın ekibinde piyasaların yakından izleyeceği isimler...

Hazine Bakanı Janet Yellen

ABD tarihindeki ilk kadın Hazine Bakanı olan Yellen, Fed başkanlığı döneminde de bu göreve gelen ilk kadın olmuştu. Fed başkanlığı sırasında güvercin olarak bilinen Yellen, Senato’da yapılan onay oturumundaki konuşmasında daha büyük bir teşvik paketinin onaylanması çağrısında bulundu.

Çin’in kötüye kullandığı ekonomik uygulamalara karşı ABD’nin bütün enstrümanlarını kullanmaya hazır olduğunu belirten Yellen, daha önce yaptığı bir konuşmada ise “Ulusal güvenlik ve dış politika takımıyla uyum içerisinde çalışarak Amerika’nın küresel liderliğinin yeniden tesis edilmesine yardımcı olacağız.” demişti.

Konuşmasında, "ABD zayıf dolar hedeflememeli, başkalarının da bunu yapmasına engel olmalıyız. Doların değeri piyasada belirlenmeli." diyen Yellen, kripto paraların terörün finansmanı ve kara para aklama konularında endişe yarattığını vurgulamıştı.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken

58 yaşındaki Antony Blinken, Barack Obama döneminde Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı olarak görev yapmıştı. ABD’de kamu servisine başlamadan önce gazetecilik yapan Blinken, 1994’ten bu yana Demokratların ulusal güvenlik ekiplerinde çeşitli görevlerde bulundu.

Transatlantik ittifakının güçlendirilmesi gerektiğini düşünen Blinken, liberal bir dış politika çizgisinde ABD’nin liderliğini yeniden tesis etmeyi planlayan bir yönetimde görev alacak. Blinken daha önce ABD’nin Suriye’de yer alması gerektiğini ve Libya’da NATO merkezli bir müdahale olmasını savunuyordu.

Blinken Senato’da yapılan onay oturumundaki konuşmasında, “Türkiye birçok konuda bir müttefikin davranması gerektiği gibi davranmıyor. Bu bizim için önemli bir zorluk. Bu konuda çok dikkatliyiz.” demişti. Türkiye’ye daha fazla yaptırımın değerlendirilmesi gerektiğini belirten Blinken, “Stratejik -ya da sözde stratejik- bir ortağımızın en büyük stratejik rakiplerimizden biri Rusya ile yakın olması kabul edilemez.” diye eklemişti.

Savunma Bakanı Lloyd Austin

40 yıldan fazla ABD ordusunda görev aldıktan sonra 2016 yılında emekli olan Lloyd Austin, Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nda (CENTCOM) görev almıştı. Austin, 2016’da emekli olduktan sonra Raytheon savunma şirketinin yönetim kurulunda yer aldı.

Irak ve Suriye’de IŞİD’in yenilmesinin baş aktörlerinden olarak gösterilen Austin, Joe Biden’ın ulusal güvenlik politikasını belirleyecek kilit oyunculardan biri olacak. Joe Biden Austin’i göreve seçme sebebinin “savaşın kaybettirdiklerini bilmesi” olduğunu söyledi.

ABD’de yasa gereği bir kişi askerlik mesleğinden ayrıldıktan sonra 7 yıla kadar Savunma Bakanlığı'nda herhangi üst düzey sivil göreve atanması mümkün değil. 2016’da emekli olduğu için Austin’in bu yasal duruma karşı kongrenin 2017'de ABD Başkanı Donald Trump tarafından aday gösterilen Jim Mattis'e verdiği gibi muafiyet vermesi gerekiyor.

Ticaret Bakanı Gina Raimondo

Rhode Island valisi olarak görev yapan Raimondo yenilenebilir enerji istihdamı yaratması ve Rhode Island’ı yüzde 100 yenilenebilir enerjiye ulaştırmaya çalışmasıyla tanınıyor. ABD’nin 'temiz enerji ekonomisi' olması yolundaki en etkili isimlerden birinin Raimondo olacağı düşünülüyor.

Raimondo KOBİ patronlarıyla gerçekleştirdiği bir çevrimiçi toplantıda, Amerikan işçilerinin ve küçük işletmelerin yeniden ayağa kalkması ve salgından eskisinden de iyi çıkması için elinden geleni yapacağını belirtmişti. Etkili ve yenilikçi bir isim olarak bilinen Raimondo, valilik döneminde de küçük işletmelerin finansmanı konuusunda önemli çalışmalar yürütmüştü.

Enerji Bakanı Jennifer Granholm

İki dönem Michigan valisi olarak görev yapan Granholm, Obama yönetiminde ABD otomotiv sektörünün finansal krizden kurtarılması için çalışmıştı. Michigan’ın ekonomisini çeşitlendirmek için yeni temiz enerji sektörü yatırımlarını destekleyen Raimondo, istihdam yaratımı için yenilenebilir ve temiz enerji yatırımları konusunda çeşitli sivil toplum örgütleri ve üniversitelerde görev aldı.

“Granholm eyaleti sekiz yıl boyunca çok etkili bir şekilde yönetti. Çalışkan, esnek ve ileri görüşlü biri.” diyen Biden, Granholm’ün otomotiv işçileri ve temiz enerjini geleceği konusunda başarılı bir figür olduğunu vurgulamıştı. Biden'ın 2 trilyon dolarlık teşvik paketini yeşil ekonomik dönüşümü gerçekleştirmek için kullanmayı planlamasıyla birlikte Granholm bu dönüşümdeki en etkin isimlerden biri haline gelebilir.

Tarım Bakanı Tom Vilsack

1950 doğumlu olan Tom Vilsack, 2009-2017 dönemini kapsayan Barack Obama’nın ABD Başkanlığı döneminde aralıksız 8 yıl Tarım Bakanlığı görevinde bulundu.

Bakanlığı döneminde GDO’lu ürünler konusunda en fazla onay veren bakan olarak tarihe geçti.
ABD’nin Iowa Eyaletinde 1999-2007 döneminde valilik görevinde de bulunan Vilsack, Barack Obama dönemindeki bakanlığı öncesi de “Mr. Monsanto” olarak anılıyordu.

Vilsack, Iowa’nın valisi olduğu dönemde Monsanto gibi şirketlerin politikasına verdiği desteklerle anılırken, Biyoteknoloji Endüstrisi Organizasyonu tarafından yılın valisi seçilmişti.

Vilsack'ın Joe Biden tarafından ABD Tarım Bakanlığına getirilmesi uluslararası şirketler tarafında memnuniyet yaratırken, ABD'li küçük çiftçiler tarafında ise kaygı ile karşılandığı düşünülüyor.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan

Seçim dönemi boyunca Joe Biden’a siyasi danışmanlık yapan Sullivan, daha önce Dışişleri Bakanlığı'nda Planlama bölümü direktörlüğü görevinde bulunmuştu. Sullivan, İran ile nükleer anlaşma görüşmelerinde aktif olarak rol almış ve 2012’deki Gazze ateşkesindeki müzakerelerde etkin bir şekilde yer almıştı.

Carnegie Endowment for International Peace’de Kıdemli Üye olarak bulunan Sullivan, burada iki partinin de desteklediği ‘orta sınıf için dış politika’ projesinin oluşturulmasında yardımcı olmuştu.

Biden “Jake benim ‘ekonomik güvenlik ulusal güvenliktir’ görüşümü çok iyi anlıyor.” derken orta sınıf için dış politika tasarlanmasının gerekli olduğunu söyleyerek, Sullivan’ın bu iş için biçilmiş kaftan olduğunu belirtmişti.

Özel İklim Elçisi John Kerry

Obama yönetiminde Dışişleri Bakanlığı yapan Kerry, Biden yönetiminde ise iklimsel sorunlarla küresel olarak mücadele etmek için Özel İklim Elçisi olarak atandı. “Amerika’nın Bay Diplomasisi” olarak bilinen Kerry, Paris İklim Anlaşması'nın oluşmasında rol oynayan önemli isimlerden biriydi.

İklim değişikliğini ‘ulusal güvenlik sorunu’ olarak tanımlayan Biden yönetiminin altında, Kerry ilk defa Ulusal Güvenlik Konseyi’nde iklim değişikliğiyle ilgili çalışan üst düzey bir görevli olacak. Göreve gelir gelmez Paris İklim anlaşmasına dönüş için kararname imzalayan Biden, Kerry’nin tam zamanlı olarak ulusun karşılaştığı en büyük tehditlerden biriyle mücadele edeceğini vurgulamıştı.