Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin enflasyon beklenti anketine göre, piyasanın Temmuz ayı için medyan enflasyon beklentisi yıllık yüzde 18,7 olurken aylık yüzde 1,6 oldu.

Ankete katılan 21 kurumdan en düşük beklentiyi paylaşan kurum Temmuz'da aylık enflasyonun yüzde 1,1 olmasını beklerken yıllık enflasyonun yüzde 18,1 olarak gerçekleşmesini bekliyor. En yüksek beklentiyi paylaşan kurum ise enflasyonun Temmuz'da aylık yüzde 2 olarak gerçekleşmesini beklerken yıllık yüzde 19,2 olmasını bekliyor.

Temmuz anket döneminde tahmin veren 19 kurumun 2021 yılsonu medyan beklentisi yüzde 16.2 olarak gerçekleşti. En yüksek tahmin yüzde 17,5, en düşük tahmin ise 14,6 oldu.

TCMB'den enflasyon güncellemesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 3. Enflasyon Raporu'nda 2021 yıl sonu için yüzde 12,2 olan enflasyon tahminini yüzde 14,1 olarak yukarı yönlü güncellemişti. 2022 yıl sonu için yüzde 7,5 olan enflasyon tahmini yüzde 7,8 olarak revize eden TCMB, 2023 enflasyon tahminini ise yüzde 5 olarak korumuştu.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, emtia fiyatları, kur ve artan talebin enflasyonu yukarı yönlü etkilediğini ifade etti. Kavcıoğlu, politika duruşunun enflasyon üzerinde belirlenmeye devam edeceğini söyledi.

Kavcıoğlu, enflasyonla mücadelenin toplumsal mutabakatla yapılması gerektiğini söylediği konuşmasında, “Enflasyon davranışları bozuldu, TCMB yalnız kaldı, eşgüdüm gerekli. Enflasyonla mücadeleyi vatandaştan, firmalara odalardan kurumlara herkesin içselleştirmesi gerek.” dedi.

Gündemde yeni swap anlaşması olup olmadığının sorulması üzerine Kavcıoğlu, ülkelerle görüşüldüğünü ve yeni anlaşmalar yapıldığında paylaşacaklarını bildirmişti.