Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının dev boyuttaki tahvil alımlarının azaltılmasını tartışmak için doğru bir zaman olmadığını söyledi.

Princeton Economics sanal oturumunda konuşan Powell, “Tahvil alımlarının iletişimini gerçekleştirirken çok dikkatli olmamız gerektiğini biliyoruz. Çıkışı konuşmak için doğru zaman olmadığını biliyoruz. Bence küresel finansal krizinden çıkardığımız bir başka ders de erken çıkış yapmama konusunda dikkatli olmamız gerektiği” dedi.

Son dönemde bazı Fed üyeleri 2013’te “taper tantrum” olarak bilinen dönemin Fed Başkanı Ben Bernanke’nin sürpriz şekilde tahvil alımlarını azaltmaya başlayacaklarını duyurmasıyla yaşanan piyasa çalkantısını hatırlatarak, ekonomide güçlü toparlanma görülmesi durumunda, bu yıl sonunda alımların biraz azaltılmasının uygun hale gelebileceği değerlendirmesini yapmıştı. Ancak Powell, ABD ekonomisinin “hedeflerden uzak” olduğunu ve 7 yıl önceki deneyimlerin yetkililerin, sözlerini dikkatle seçmelerinin önemini ortaya koyduğunu belirtti.

Cornerstone Macro LLC’nin ortağı ve eski bir Fed ekonomisti Roberto Perli, Powell’ın açıklamalarını, “Tahvil alımlarını azaltmak için acelesi varmış gibi görünmüyor. Şu aşamada tahvil alımlarını zaman çizelgesine oturtmamak akıllıca olur” sözleriyle değerlendirdi.

Bu hafta St. Louis Fed Başkanı James Bullard, “Pandemiyi atlatmak ve ortalığın sakinleştiğini görmek istiyoruz, bundan sonra bilanço politikamızı nasıl yöneteciğimize bakabiliriz” açıklamasını yaptı. Benzer şekilde Boston Fed Başkanı Eric Rosengren de yakın zamanda merkez bankasının devlet tahvilleri ile ipoteğe dayalı menkul kıymet alımlarının azaltılmasını tartışmayı beklemediğini söyledi. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ve Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan ise yakın zamanda bu konuyu tartışmaya açık olduklarını belirtmişlerdi.

Federal Açık Piyasa Komitesi geçen ayki toplantısında, hazine tahvilleri ile ipoteğe dayalı menkul kıymetlerde yaptığı aylık 120 milyar dolarlık alımı, enflasyon ve istihdam hedeflerine doğru “kayda değer bir ilerleme” görülene dek aynı tutarda sürdürme kararı almıştı.