Advertisement
HABERLER ABONE OL

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak 10 ili etkileyen deprem hakkında Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulundu.

Bloomberg HT’ye konuk olan Yaltırak, gerçekleşen depremin artçılarının iki sene kadar devam edeceğini bu sebeple hasar görmüş binalarda çok dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Yaltırak, “Bu çok büyük bir deprem. Bunun artçıları iki yıla kadar uzar. Bölgedeki fay hatları biraz karışık. Bu yüzden bazıları hakkında haberimiz var, bazıları hakkında yok. Yeni çalışmalar yapılıyor, çok fazla bilgi oluşmuş değil. Bu fayların tekrarlama periyotları hakkında bilgi de çok az. Onun için bu bölgede sağlam binaların dışında hasar görmüş binalarda da çok dikkatli olmak lazım” dedi.

“İskenderun’da suların yükselmesi meteorolojik bir olay olabilir”

Yaltırak, “Anadolu levhasının 3 metre hareket etmesi bütün her yerde deprem olması demek. Burada olan şey fay boyunca yanal hareketi 3 metre civarında olduğudur ama bu bilgi de çok kesin de değil. İskenderun Körfezi'nde olan olay da daha açıklığa kavuşmuş değil. Bir gün önceden fırtına var, rüzgârdan kaynaklı dalga yayılması olabilir ya da o bölgede deprem sonrası zeminlerde çökme olduğu gibi sahilde düşey olarak belli bir çökme olmuş olabilir. Ama bu bir çökme olsaydı deniz orada kalacaktı, geri gitmeyecekti. Bunun meteorolojik bir olay olma olasılığı daha yüksek” dedi.

“Marmara’daki fayı tetiklemesi mümkün değil”

Son olarak yaşanan depremin Marmara depremini tetikleme olasılığının olmadığını söyleyen Yaltırak, “Bu depremin Marmara'yı tetiklemesi mümkün değil. Bir fayın diğerini tetiklemesi yakın ilişki içerir kıta ve blok ölçeğinde. Arada o kadar çok fay var ki Marmara’daki tetikleyecekse ki bütün fayları tetikler, bir fay kırılma eşiğine gelmişse eğer etrafındaki faylar da kırılma eşiğine gelmişse bir tanesinin kırılması diğerinin stresini azaltır veya çoğaltır. Deprem olma olasılığı artar” diye ekledi.