Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ukrayna, daha önce Rusya'nın ele geçirdiği bazı bölgelerde hakimiyeti yeniden sağlarken Rusya'dan kısmi seferberlik ilanı geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkede kısmi seferberlik ilan edildiğini duyurdu. Putin Batı'nın Rusya'yı yıkmak istediğini, Rusya'nın egemenliğini korumak için gereken tüm adımları atacağını belirtti.

Putin, askeri operasyonunun hedeflerinin değişmediğini de vurguladı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da kısmı seferberliği bir kerelik olmayacağını, kademeli olarak uygulanacağını söyledi. Şoygu, kısmi seferberlik kapsamında toplam 300 bin yedek askerin çağrılacağını belirtti.

Ukrayna’nın son dönemde önemli topraklarını Rusya’dan geri almasının ardından, Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgeleri Rusya’ya bağlanmak için 23-27 Eylül tarihlerinde referandum yapılması kararı alınmıştı.

Rus yetkililer, bölge yönetimlerinin seçimlerinden Rusya’ya bağlanma yönünde bir karar çıkması durumunda bu taleplerin yerine getirileceği açıklamasını yapıyorlardı.

Ukrayna ve müttefikleri ise seçim kararlarını kınarken, az sayıda ülkenin bu yeni bölgeleri tanıması bekleniyor. Öte yandan bu sürecin barış görüşmelerini baltalamasına kesin gözüyle bakılıyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Sahte seçimlerin hiçbir meşruiyeti yoktur” açıklamasıyla karara tepki göstermişti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, kararın uluslararası yasaların açık bir ihlali olduğunu ve kabul edilemez olduğunu söylerken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, seçim sonuçlarının hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini belirtti.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev ise seçim sonuçlarının “geri döndürülemez” kararlar olacağını ve Rusya’nın elde edilen bu yeni topraklarda kendisini savunmak için “her türlü gücü” kullanmasının önünü açacağını söyledi.