Advertisement
HABERLER ABONE OL

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı toplantı sonrası Ukrayna ve diğer başlıklarla ilgili açıklamalarda bulundu. Avrupa'da savaş istemediklerini belirten Putin bu nedenle güvenlik taleplerini içeren bir teklif mektubu sunduklarını fakat bu taleplerine yapıcı bir cevap alamadıklarını söyledi.

Rusya'yı çevrelemeyi amaçlayan tehditler gördüklerini ve önlem aldıklarını söyleyen Putin askeri birliklerin bir kısmının geri çekilmesi kararını aldıklarını kaydetti.

Vladimir Putin, Rusya'nın ABD ve NATO ile balistik füzeler ve diğer güvenlik konularıyla ilgili müzakerelere devam etmeye hazır olduğunu da belirtti.

"Kuzey Akım 2 Avrupa'nın enerji güvenliğini güçlendirecek"

Açıklamalarında Kuzey Akım 2 projesine de değinen Putin otoritelerce onay bekleyen boru hattının tamamen ticari bir proje olduğunu vurgulayarak bu projenin Avrupa'nın enerji güvenliğini güçlendireceğini savundu. Rus-Alman enerji işbirliğinin Moskova için öncelik olduğunun altını çizen Putin Almanya'nın başlıca ticari partnerlerinden biri olduklarını vurguladı.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan gün içinde yapılan açıklamada bazı bölgelerde tatbikat görevlerini tamamlayan askerlerin bağlı bulundukları garnizonlara dönmek için gerekli hazırlıklara başladığı belirtilmişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise bu açıklamalara cevaben Ukrayna sınırındaki birliklerde geri çekildiklerine dair herhangi bir hareket görmediklerini belirterek Rusya'yı gerginliği azaltacak adımlar atmaya davet etmişti.