Advertisement

QNB Finansbank'ın hisseleri Kasım sonundan bu yana yüzde 400'ün üzerinde yükseliş kaydederek 90 TL'ye yaklaştı. Bankanın hisse senetleri Kasım sonunda 20 TL altında, Aralık sonunda 25 TL civarındaydı.

89.35 TL'den işlem gören QNB Finansbank, yıl başından bu yana yüzde 138 yükseliş kaydetti. Yüzde 99.88 hissesine Qatar National Bank'ın sahip olduğu bankanın halka açıklık oranı sadece yüzde 0.12 seviyesinde. Bankacılık endeksindeki ağırlığı ise yüzde 0.71.

Daha ucuz olanları tercih etmelerinin faydalı olduğunu düşünüyoruz”

Bloomberg HT'de Güzem Yılmaz'ın sunduğu Piyasa Hattı programına konuk olan Global Menkul Değerler Araştırma Direktörü Burak Salman, QNB Finansbank hisselerindeki sert harekete ilişkin değerlendirmede bulundu.

BIST 100 dışındaki hisselerde önemli ölçüde momentum bulunduğunu söyleyen Salman, “Aralarında çok iyi şirketler de var, spekülatif ve özellikle çarpan bazında şu anda bulunduğu değeri hak etmeyen şirketler de var.” dedi.

QNB Finansbank'ın piyasa değerinin 40 milyar doların üzerine çıktığını belirten Salman, “Aktif büyüklüğüne göre en büyük altı özel bankayı topladığımızda piyasa değeri 30 milyar dolar civarında oluşuyor. Finansbank tek başına bunların piyasa değerinin çok üzerinde ve toplam Borsa İstanbul'un piyasa değerinin yaklaşık yüzde 20'sine ulaşmış durumda.” diye ekledi.

Yatırımcılara şunu tavsiye edebiliriz. Şirketin nominal hisse fiyatından daha çok belirli çarpanlarını gözeterek yatırım yaparlarsa, daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz açıkçası.” diyen Salman, “Bankacılıkta fiyat/defter değeri, fiyat/kazanç oranlarını diğer bankalarla kıyaslayıp açıkçası daha ucuz olanları tercih etmelerinin faydalı olduğunu düşünüyoruz.” şeklinde görüş bildirdi.

Bankacılık endeksinde bulunan kurumlar arasında son işlemlere göre piyasa değeri en yüksek olan yaklaşık 260 milyar TL ile QNB Finansbank. Arkasından 51 milyar TL Garanti Bankası, 46 milyar TL ile Akbank, 37 milyar TL ile Türkiye Kalkınma Bankası ve 33.80 milyar TL ile İş Bankası geliyor.

Salı günü itibarıyla piyasa değeri 299.32 milyar TL (50.53 milyar dolar) olan bankanın defter değeri ise 15.84 milyar TL, fiyat/piyasa değeri 18.89, fiyat/kazanç oranı 106.43 seviyesinde bulunuyor. Bloomberg verilerine göre bankacılık endeksinin fiyat/kazanç rasyosu 7.65, düzeltilmiş fiyat/defter değeri ise 0.74'te bulunuyor.

Bankacılık endeksinin piyasa değeri 75 milyar dolar, Borsa İstanbul 100 Endeksi'nin piyasa değeri 285 milyar dolar civarında seyrediyor.

“Sonunun hüsran olacağı açık”

Cumhur Örnek'in sunduğu Akıllı Para programına katılan Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan, QNB Finansbank'ın diğer bankaların 25, 30 katıyla işlem gördüğünün altını çizerek “Burada bir değer, bir mantık aramak çok mümkün değil. Sonunun hüsran olacağı açık. Bu su götürmez bir gerçek. Çünkü daha öncede bu tarz fiyatlamalar ve sonunun hüsran olduğunu gördük.” dedi.

Doğan, "Fiili dolaşım payı çok düşük olduğu için suni fiyatlamalar var ve değer kavramından tamamen uzaklaşmış. Yatırımcılara hep şunu söylüyoruz. Öz varlık değeri çok önemli bir kriter. Şirketin defter değerini biliyor olmak çok önemli bir şey.”