Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Başkanı Joe Biden’ın, Asya'daki müttefikleriyle bağları güçlendirmeye çalışırken, Çin konusunda gerginlik yaratmamak adına verdiği mesajları ve söylemlere dikkat ettiği görülüyor.

Çin’in genişleyen ekonomik ve askeri gücünden endişe duyan, ABD, Avustralya, Japonya ve Hindistan, Pekin'le olan ilişkileri değerlendirmek için bir araya gelecek. Quad ittifakı olarak bilinen dört ülke liderinin Cuma günü gerçekleştireceği görüşmede, Çin dışında ayrıca koronavirüs pandemisi ve iklim değişikliği ile mücadele konusunda da toplu olarak çalışma fırsatı bulacağı aktarıldı.

Quad’ı oluşturan ülkelerin, yeni ABD yönetimi tarafından dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’le karşı karşıya getirilmekten endişe duyduğu söyleniyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, başkanlık yaptığı dönem boyunca Çin ile ticaret ve çevre konusunda işbirliği yapmaktan kaçınmış ve Çin'i doğrudan ticari yaptırımlar uygulamıştı. Biden yönetiminin Çin kökenli olan Huawei Technologies'in 5G bileşenlerinin ihracatını yasaklamasının ardından, yeni yönetimin Pekin ile ilişkilerinde sert bir tutum göstereceği tahmin ediliyor.

Yeni Biden yönetimiyle birlikte ABD, sanal Quad toplantısı da dâhil olmak üzere Asya ile bir dizi diplomatik görüşmeler başlatacak. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin’ın önümüzdeki hafta, Hindistan seyahati öncesi uzun süredir devam eden güvenlik anlaşmaları konusunda güvence vermek amacıyla Japonya ve Güney Kore'ye seyahat edeceği bildirildi.

Bu görüşmeler büyük olasılıkla, Amerikan ve Çinli üst düzey diplomatlar arasında önümüzdeki hafta yapılacak olan görüşmenin tonunu belirleyecek.

Diğer bir taraftan, Japonya Kabine Genel Sekreteri Katsunobu Kato cuma günü Tokyo'da gazetecilere verdiği demeçte, Japonya Başbakanı Yoshihide Suga’nın nisan ayının ilk yarısında ABD'ye giderek Biden ile ilk görüşmesini gerçekleştirmeyi planladığını söyledi.