Advertisement
HABERLER ABONE OL

Rabobank FX Strateji Direktörü Jane Foley Bloomberg HT'deki Piyasa Hattı programında Güzem Yılmaz Ertem'e konuk oldu. Foley Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) AB banklarına olan desteği ve güçlü doların nedenlerini konuştu.

“AMB’ nin TLTRO açıklamasından sonra  AB bankaları için daha kolay krediler euroyu destekleyecek mi?” sorusuna Foley,  “Hatırlamamız gereken bir şey var TLTRO sistemi söz konusu olduğunda AMB ek likidite sağlamış oluyor bankalara ve bu durum da bankaların talebiyle oluyor. Bankalar buna ihtiyaç duymasaydı bunu talep etmezlerdi”

“Programa bakacak olursak, parasal gevşemeden ziyade bankalara dayandığını görüyoruz. Ek likidite de AMB tarafından bu bankalara sağlanıyor. Asıl önemli olan bu durumun bankalara ve piyasalara ne işaret ettiğidir. Bu durum AMB  bankacılık sektörüne, finansal sektöre destek olacaktır demek oluyor. En önemli mesaj da bu zaten.. Burada uzun vadede bir güven ortamı sağlanıyor” dedi

“Dolar endeksi 3 yılın en yüksek seviyesinde fakat Trump güçlü dolara karşı…2019 performansı nasıl olur?” sorusuna ise Foley, “Bence dolar sıkı kalmaya devam edecek.  Trump güçlü dolar hakkında bazı endişelere sahip çünkü ihracat yapmak istiyor.  Doların güçlü olmasının sebebinin ne olduğunu sormamız gerekiyor.  Fed son birkaç yıldır faiz artırımı yapıyor. Aslında geçen yıla baktığımız zaman Trump tarafından mali teşvikler de oldu.  Aslında dolar daha sıkı bir para birimi çünkü ABD ekonomisi de daha iyi bir büyüme var ve Fed de daha güvercin tarafa geçti. Avrupa Merkez Bankaları gibi diğer Merkez Bankaları da güvercin tarafa geçti. Daha az şahinler ve bu da doları daha da çekici hale getiriyor” dedi.