Advertisement
HABERLER ABONE OL

Koç Holding’in 58. Olağan Genel Kurulu, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç, Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç, Koç Holding üst yönetimi ve hissedarların katılımıyla 1 Nisan Cuma günü Nakkaştepe’deki Holding merkezinde gerçekleşti. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç açıklamasında “Ülkemizin geleceğine güveniyoruz ve yatırımlarımıza kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç’un katılamaması sebebiyle Genel Kurul toplantısına Ali Y. Koç Başkanlık etti. Toplantıda katılımcılar ile 2021 yılı Faaliyet Raporu paylaşılırken, Yönetim Kurulu Raporu okundu. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç açıklamasında “Ülkemizin geleceğine güveniyoruz ve yatırımlarımıza kararlılıkla devam edeceğiz” dedi. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, “Koç Topluluğu, böylesi belirsizliklerle dolu bir seneyi daha memnuniyet verici finansal neticelerle geride bıraktı” diye konuştu. Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu ise “Koç Topluluğu’nun bilhassa son iki senedir büyük zorluklar altında başarıyla sınanan performansının ardında, hem bir asırlık köklü kurumsal değerlerimizden aldığımız güç hem de inançla sarıldığımız dönüşüm programları sayesinde geliştirdiğimiz modern yetkinliklerimizin büyük rolü var” ifadelerini kullandı.

"Karbon dönüşümü programı bizi geleceğe hazırlayacak"

Koç Topluluğu’nun belirsizliklerle dolu bir seneyi daha memnuniyet verici finansal neticelerle geride bıraktığına dikkat çeken Ömer M. Koç, "Tüm gruplarımız, bütçe öngörülerinin üzerinde bir performans sergilediler. Sürekli değişebilen koşullara uygun kararları alarak, riskleri yönetip fırsatlardan istifâde ederken, uzun vâdeli stratejik odağımızı da muhafaza ettik. Yapı Kredi’de ortağımızın hisselerinin satın alınması ve Koç Holding ile Arçelik hisselerinin geri alım programları piyasa tarafından müspet karşılandı. 2020’de duyurduğumuz Arçelik-Hitachi ortaklığının tamamlandığı ve Ford Otosan’ın ülkemizin elektrifikasyon odaklı en büyük otomotiv yatırımına fiilen başladığı bir seneyi geride bırakıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Kültürel dönüşüm programının kapsamına bu sene karbon dönüşüm ayağını da eklediklerini kaydeden Koç, "Küresel ekonominin ve siyasetin en önemli gündem maddelerinden biri haline gelen bu konunun, yakın gelecekteki rekabetçiliğimizi şekillendireceği açıktır. Karbon Dönüşüm Programımız, bizi bu geleceğe hazırlayacak iddialı ve gerçekçi bir bakış açısı sunacak. Her zaman vurguladığım üzere, itibarımızın en önemli unsuru geleceğimiz olan gençlerimiz nezdindeki algımızdır. Koç Topluluğu, onların umutlarını besleyen ve ideallerini gerçekleştirmelerini mümkün kılan ‘güvenilir bir paydaş’ olmak için elinden geleni yapmayı sürdürecektir. Şartlar ne olursa olsun, miras aldığımız asırlık kurumsal değerlere sımsıkı sarılarak ülkemiz ve insanlık adına en iyisini yapma gayretinde olacağız" ifadelerini kullandı.

"Sıra dışı performans gösterdik"

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu da, Faaliyet Raporu’nda yer alan açıklamasında, "Yaşanan zorluklara rağmen, portföyümüzün yapısı, basiretli finansal yönetim ve sağlam iş stratejimizle seneyi tüm gruplarımızda bütçenin üzerinde, sıra dışı bir finansal performansla kapatmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Çakıroğlu, "2021’de konsolide gelirlerimiz yüzde 89 artışla 346.7 milyar TL’ye ulaşırken, kombine yurt dışı gelirlerimiz 19 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Belirsizlik ortamına rağmen 2021’de yaptığımız 17.3 milyar TL kombine yatırımla, son 5 senedeki yatırımlarımızın toplam tutarını 53 milyar TL’ye çıkardık. Küresel büyüme vizyonumuz doğrultusunda yurt dışı yatırım faaliyetlerimizi de sürdürüyoruz. Koç Topluluğu’nun bilhassa son iki senedir büyük zorluklar altında başarıyla sınanan performansının ardında, hem bir asırlık köklü kurumsal değerlerimizden aldığımız güç hem de inançla sarıldığımız dönüşüm programları sayesinde geliştirdiğimiz modern yetkinliklerimizin büyük rolü var" diye konuştu.

Koç Holding’in yeni Yönetim Kurulu belirlendi. Koç Holding 58. Olağan Genel Kurul Toplantısı sonucunda seçilen Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Rahmi M. Koç - Şeref Başkanı, Ömer M. Koç - Yönetim Kurulu Başkanı, Ali Y. Koç - Başkan Vekili, Semahat S. Arsel - Üye, Caroline N. Koç - Üye, İpek Kıraç - Üye, Levent Çakıroğlu - Üye ve CEO, Jacques A. Nasser - Üye, Emily K. Rafferty - Bağımsız Üye, Dr. Cem M. Kozlu - Bağımsız Üye, Peter Martyr - Bağımsız Üye ve Michel Ray de Carvalho – Bağımsız Üye.

Hedef 20 yılda karbon salınımını yüzde 49 azaltmak

Faaliyet Raporu’nda Yönetim Kurulu’nda yer alan bilgilere göre, 2021 yılında Koç Holding’in kombine gelirleri 544,3 milyar TL oldu.

2021’de yapılan 17,3 milyar TL kombine yatırım ile son 5 yıllık toplam tutar 53 milyar TL’ye ulaştı. En fazla yatırım otomotiv sektöründe gerçekleştirilmiş, onu enerji ve dayanıklı tüketim sektörleri izledi.

2021 yılında yaklaşık 3,3 milyar TL ar-ge yatırımı yapıldı. Koç Topluluğu, Türkiye’de özel sektör ar-ge yatırımlarının yaklaşık yüzde 7’sini gerçekleştiriyor.

Koç Topluluğu’nun yurt dışı gelirleri, özellikle otomotiv ve dayanıklı tüketim şirketlerimizin ihracat performansları ile 19 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Yurt dışı gelirlerin toplam kombine gelirler içindeki payı yüzde 32 oldu. TÜPRAŞ dâhil yabancı para ve yabancı paraya endeksli gelirler, toplam kombine gelirlerin yüzde 53’ünü oluşturdu.

31 Aralık 2021 itibarıyla, Borsa İstanbul 100 endeksindeki (BIST 100 ) halka açık şirketleri ile Koç Holding’in toplam değerinin, BIST 100’deki şirketlerin piyasa değeri içindeki payı yüzde 21 seviyesinde gerçekleşti.

Koç Topluluğu’nun kombine gelirlerinin Türkiye’nin GSYH’sine oranı yüzde 8 seviyesinde olup; ihracatı Türkiye’nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 7’sini oluşturdu.

Holding 2050 karbon nötr hedefi doğrultusunda, Kapsam 1 ve Kapsam 2 sera gazı emisyonlarını 2017 referans yılına göre 2030 yılında yüzde 27, 2040 yılında yüzde 49 oranında azaltmayı hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için Topluluk genelinde Karbon Dönüşüm Programı başlatıldı.