Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısının ardından alınan kararları açıklamak için kameraların karşısına geçti.

16:00'da başlayan kabine toplantısı yaklaşık 3,5 saat sürdü.

Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamalarında öne çıkan noktalar şunlar oldu:

Türkiye'nin bugüne kadar elde ettiği kazanımların gerisinde değişimlere ve reformlara bağlı olması olmuştur.

Ekonomide de çok sayıda reform mahiyetinde düzenlemeyi hayata geçirdik.

Türkiye ekonomisinin potansiyelinin göstergesi, zaman zaman ortaya çıkan temelsiz finans hareketleri değil, reform gündemidir

Hukuktan ekonomiye uzanan reform programlarımızın takvimlerine uygun şekilde yürümesini sağlayacağız.

Cumhurbaşkanlığı olarak reformlara sahip çıkacağız. En önemli reform başlığımız sivil anayasadır. Yeni anayasa süreci Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin tahkimi açısından da fırsat sunmaktadır.

Biz tüm kesimlerin anayasaya katkıda bulunmasını bekliyoruz.

Gelin Türkiye'ye yatırım yapın

Salgın ülkemiz için hayal ettiğimiz yeni başlangıç konusunda tarihi bir fırsat çıkarmıştır.

Salgınla mücadelede en önemli araçlardan biri olan aşılama çalışmalarında oldukça ileri seviyedeyiz.

Ülkemizde felaket görüntülerine hamdolsun karşılaşmadık. Fabrikalarda çarklar hiç durmadı.

Ülkemizde yatırımların ölçek olarak iç piyasayı veya bölge pazarlarını aşarak küresel düzeyde tasarlanması ve gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Tüm yatırımcılara bir kez daha sesleniyorum. Gelin Türkiye'ye yatırım yapın. Türkiye küresel bir merkez haline geliyor.

Altın ve Döviz çağrımı yineliyorum

Bu vesileyle vatandaşlarımıza ellerinde tuttukları altın ve dövizleri finans kuruluşlarına götürerek ekonomiye kazandırma çağrısını yineliyorum. Bundan rahatsız onlarlar var, ama "win-win" durumuyla bundan kazanç sağlanmasını istiyorum.

Ülkemizde felaket tellalları yine iş başındadır. Türkiye sağlam altyapısı, şoklara dayalı dinamik ekonomisiyle hedeflerine doğru kararlılıkla ilerlemektedir. Ekonomimizi yatırım, istihdam, üretim ve ihracat temelinde yükseltiyoruz.

Ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırmakta kararlıyız.

Aşılamada 15 milyona ulaşmanın etkilerini sahada görmeye başladık

Salgın döneminde işleri azalan esnafımızın durumlarını yakından takip ediyoruz. Devletimizin tüm imkanlarını sonuna kadar zorluyoruz.

Vakaların artması durumunda tedbirleri güncellemek zorunda kalabiliyoruz. Vaka, hasta ve ölüm sayılarını yakın ilişkide bulunduğumuz ülkelerden daha hızlı düşüremezsek, bunun maliyeti ağır olacaktır.

Vatandaşlarımızı bir kez daha temizlik, maske, mesafe kurallarına sıkı sıkıya riayet etmeye davet ediyorum. Aşılamada 15 milyona ulaşmanın etkilerini sahada görmeye başladık.

Kırmızı illerde Cumartesi de sokak kısıtlaması olacak

Vaka, hasta ve vefat sayılarının artması tedbirleri gözden geçirmek zorunda bırakmıştır. Kırmızı illerin sayısı nüfusun yüzde 80'ini teşkil eden 58 ile ulaşmıştır.

Değerlendirmeler sonrasında şu hususları gündeme aldık.

Ülke genelinde sokağa çıkma kısıtlaması akşam 21.00 ve sabah 05.00 olarak haftanın her günü devam edecek.

Kırmızı kategorideki illerde sadece pazar günü uygulanan sokağa çıkma sınırlaması artık cumartesi ve pazar günü olarak sürecektir.

Lokanta ve kafe gibi işletmeler renk ayrımı olmaksızın tüm Türkiye'de yüzde 50 kapasite ve belirlenen kurallara uygun şekilde çalışabilecek. Kapanma saati sonrası ve sokağa çıkma yasağı günlerindeki paket servis hizmeti mevcut haliyle devam edecektir.

Ramazan'da ülke genelinde hafta sonu sokak kısıtlaması olacak

Ramazan ayında hep birlikte fedakarlık yapacağız. Bu mübarek ay boyunca, ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması uygulayacağız.

Sadece ramazan boyunca Türkiye genelinde lokanta ve kafe gibi işletmelerin hizmetleri paket servisle sınırlandırılacaktır. Toplu iftar ve sahur gibi etkinlikler gerçekleştirilemeyecektir. Bu uygulamadan etkilenecek restoran ve kafe gibi işletmelere mevcut desteklere ilave olarak bazı katkılar sağlayacağız. Nisan ve Mayıs aylarında normalleşme ve ücretsiz izin kapsamında sigorta primi desteğinden yararlanamayan lokanta ve kafe çalışanlarımızın da prim yüklerini üstlenecek, ayrıca bunlara kişi başı 1.500 lira nakdi ödeme yapılacak. Vatandaşlarımızdan bayramla birlikte her alanda özgürlüğümüz gönlümüzce yaşayacağımız bir Türkiye fotoğrafına kavuşmak için bu süreci dikkatle ve hassasiyetle değerlendirmeye davet ediyorum. "

3 büyük il kırmızı kategorisinde

Kovid-19 risk değerlendirme haritasına göre İstanbul, Ankara ve İzmir çok yüksek riskli (kırmızı) kategoride yer aldı. Ağrı, Kars, Bingöl, Tunceli, Kahramanmaraş, Adana, Hatay, Kırşehir, Afyonkarahisar, Burdur, Denizli, Manisa Kovid-19'da yüksek riskli iller oldu. Hakkari, Van, Bitlis, Muş, Batman, Siirt, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Uşak, Kovid-19'da orta riskli (sarı) iller oldu. Kovid-19 risk değerlendirme haritasına göre, Türkiye genelinde düşük riskli (mavi) kategoride yer alan tek il Şırnak oldu.

Ramazan ayı 13 Nisan'da başlayacak, Ramazan Bayramı ise 13-15 Mayıs tarihleri arasında olacak.