Advertisement
HABERLER ABONE OL

Son birkaç hafta içinde ABD pazarını sallayan perakende ticaret çılgınlığı, Avrupa Borsalarında bir dalgalanma yaratırken, değerlenmenin ardından düşüş yaşandı.

Avrupa'da hisse senedi işlemlerinde rekor seviyeye yakın bir değerleme yaşanması ile birlikte analistlerin notlarının arasına "balon" oluşma ihtimali girmeye başladı. Yaşanan en son artış, pandeminin ekonomik etkisiyle mücadele eden Merkez Bankaları ve hükümetler tarafından teşvik tedbirleriyle beslenen, hisse senetleri ve şirket tahvillerinde neredeyse bir yıl süren yükselişin üstüne geldi.

Pandemi ile birlikte bu geri dönüşe aç piyasa oyuncularının riskli varlıklara yığılmasıyla, değerlemeler yükseldi ve Avrupa, bölgenin toparlanmasını tehlikeye atabilecek geri çekilme için potansiyel zemin hazırladı.

Amundi Hisse Senetleri Başkanı Kasper Elmgreen, "Piyasaları bölmeleri gerçeğe uygun değerin önemli ölçüde üstüne çıktı. Yerçekimi güçlü bir kuvvettir, değerlemeler ne kadar yüksek olursa olsun oluşan baloncuklar sonunda patlayacaklardır" dedi.

Avrupa hisse senetleri, 10 yıllık ortalamalarının yaklaşık 14 katı olan 17 katı vadeli kazançla işlem görüyor.

Piyasalarda yaşanan iniş ve çıkışlar ile birlikte Gamestop ve Nokia Oyj gibi şirketlerinden hisselerinde düşüşler yaşandı. Birçok analist ve yatırımcı tarafından piyasanın aşırı ısındığının bir işareti olarak görülüyor.

Hukuk ve Genel Yatırım Yönetimi Küresel Hisse Senedi Stratejisti Lars Kreckel, "Hisse senedi piyasalarında artan katılım, boğa piyasalarının ve boğa piyasalarının balonlara dönüşmesinin tipik bir yan etkisidir" dedi.