Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Reel kesim güven endeksi Nisan ayında 1,2 puan artarak 109,7 seviyesine yükseldi.

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi aylık 0,5 puan gerileyerek 107,7 oldu.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, genel gidişat ve mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki üretim hacmi, mevcut toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam ve ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre güçlendi.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler güçlenirken, mevcut mamul mal stokları seviyesinin mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki değerlendirmeler ise zayıfladı.

Kapasite kullanım oranı yükseldi

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı ise bir önceki aya göre 0,5 puan artarak yüzde 77,8
seviyesinde gerçekleşti.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 78,1 oldu.


TÜİK, Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat Güven Endeksleri, Nisan 2022 verilerini yayımladı.

Buna göre, güven endeksi hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde yükseldi.

Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 3, perakende ticaret sektöründe yüzde 2,9 ve inşaat sektöründe yüzde 3 arttı.

Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Mart ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 6,2, perakende ticaret sektöründe yüzde 3,1 ve inşaat sektöründe yüzde 2 azaldı. Sektörel endeksler Şubat ayında da gerilemişti.