Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 2 puanlık faiz indirim kararı reel sektör tarafında da yankılandı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Merkez Bankası, bugünkü kararıyla enflasyonu önemsemediğini ve dikkate almadığını ortaya koydu." ifadelerini kullandı.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç de Twitter hesabı üzerinden TCMB faiz kararıyla ilgili düşüncelerini paylaştı.

Avdagiç, "TCMB'nin 200 baz puanlık faiz indirim kararı, yatırım ve ticaret yapmak isteyenleri ferahlatma önceliğini ortaya koyuyor. Bununla birlikte fiyat istikrarı, faiz ve Döviz arasındaki hassas ilişkilerin gözetilmesi, iş dünyası için önem arz ediyor." ifadelerini kullandı.

Beklentinin üzerinde faiz indirimi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizi olan bir haftalık repo faizini beklentinin üzerinde 200 baz puan indirimle %16’ya düşürdü. TCMB, politika faizindeki aşağı yönlü düzeltme için “yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığını” açıklarken, kararın ardından Dolar/TL yeni bir rekor kırdı.

Bloomberg HT anketine katılan kurumların beklentisi faizin yüzde 16,50'ye çekilmesi çekilmesi yönündeydi.

TCMB’nin karara ilişkin metninde, geçen ay olduğu gibi, enflasyonda yaşanan yükselişte arızi unsurların etkili olduğu değerlendirmesine yer verildi. “Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirmiştir” denilen açıklamada, “Bununla birlikte, arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı olarak politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı Kurul tarafından değerlendirilmiştir” ifadesi yer aldı.