Advertisement
HABERLER ABONE OL

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, " Kıbrıs sorunun çözümü için resmi görüşmelerin başlaması için yeterli ortak zemin bulamadık" dedi.

Guterres, Kıbrıs meselesinde "Diyaloğu sürdürmek ve olumlu sonuçlar elde etmek için elimizden geleni yapma konusunda kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Guterres, BM'nin 2 veya 3 ay içinde yeni bir girişimde bulunacağını söyledi.

Rum tarafı federasyon temelli görüşlerini yineledi

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la düzenlediği basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk tarafının federasyon tartışmasını kendi açısından 2017 yılında kapattığını belirtirken, Türk tarafının egemen eşitliğin tanınması durumunda yeni müzakere sürecinin başlatılabileceği yönündeki görüşünü yinelediğini, buna karşın Rum tarafının da federasyon temelli görüşlerini tekrarladığını söyledi.

Çavuşoğlu, “Yine Rum yönetimi lideri gündemi değiştirnmek için Maraş ve Ercan havaalanının kontrolonün BM’ye; Gazi Magusa Havaalanı’nın kontrolünün de AB’ye verilmesini teklif etti” dedi. Çavuşoğlu, Rum tarafının Akdeniz’deki hidrokarbon zenginliğin taraflar arasında paylaşılması konusuna da sıcak yaklaşmadığını ifade etti.
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ise “Biz asla tavrımızdan vazgeçmeyeceğiz egemen eşit devlet ve eşit statü tanınmadan bizim görüşmelere başlamamızın hiçbir anlamı olmayacaktır” dilye konuştu.

5+1 gayriresmi Kıbrıs konferansı Salı günü Cenevre'de başlamıştı.

Konferansa KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Anastasiadis'in yanı sıra Kıbrıs'ta garantör ülke olan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'den temsilciler katılmıştı. Türkiye'yi başında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bulunduğu bir heyet temsil etmişti.