Advertisement
HABERLER ABONE OL

Re-Pie Potföy Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Ali Ergin start-up şirketlerinin değerlemeleri ve girişim sermayesi yatırım fonları hakkında Bloomberg HT’ye açıklamalarda bulundu.

Dünyadaki resesyon endişeleri devam ederken yaşanan süreç şirket değerlemelerine de yansıdı. Son olarak online teslimat şirketi Instacart’ın yatırımcısı Capital Group şirket değerlemesini 24 milyar dolardan 14,7 milyar dolara indirdi.

Resesyon endişesinin değerlemelere ve girişim sermayesi yatırım fonlarına yansıdığını söyleyen Ergin “Malum start-up şirketleri de dünyadaki diğer şirketlerden bağımsız değiller. Makroekonomik koşullar değiştiğinde şartlar da değişiyor. Enflasyon yükseldiğinde bunu takiben faizlerin de yükseleceği düşüncesiyle paranın daha güvenli limanlara yönelme ihtiyacı ile beraber değerlemeler de düşüşe geçiyor.” şeklinde konuştu.

Girişim ekosistemindeki çoğu şirketi oturmuş şirketler gibi düşünmemek gerektiğinin altını çizen Ergin “Bu şirketler iş planlarını müşterilerine ulaştırmak için “para yakmak” tabirini kullanıyorlar. Yatırımcılardan aldıkları parayı büyümek, müşteri edinmek için kullanıyorlar. Aslında kâr ettikleri söylenemez. Kâr için değil büyüme için çalışıyorlar. Bunlar aslında uzun vadeli yatırımlar. Uzun vadeli faizin ve enflasyonun yüksek kalacağı beklentisi değerlemeleri aşağı çekiyor olabilir.” dedi.

Ergin “Açıkçası biz batı ülkelerinde görülen likidite bolluğunu Türkiye’de görmemiştik. Dolayısıyla Türkiye’deki fonlamalar zaten Amerika’daki Kanada’daki İngiltere’deki, Almanya’daki bol likidite fonlamalarıyla fonlanmadılar. Dolasıyla biz Re-Pie olarak kendi fonlamamızda sorun yaşayacağımızı düşünmüyoruz. İlk 6 ay 30 milyon doları aşkın yatırım yaptık, yılın geri kalanında da benzeri bir yatırım yapacağımızı düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Getir’in son dönemde aldığı işten çıkarma kararlarına da değinen Ergin, “Love mark olan şirketler yaşamaya devam edecekler. Getir de bunlardan bir tanesi. Şu anda şirketlerin nakit pozisyonlarını doğru yönetip önümüzdeki bir iki yılı daha sakin bir büyüme ile geçirmelerinin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Getir doğru olanı yapıyor.” ifadelerini kullandı.