Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ICE Data Services’e göre bu olasılık salı günü yüzde 77 seviyesindeydi.

Fiyatlamadaki değişiklik Bloomberg’in ABD yönetiminin Rusya’nın tahvil ödemelerine getirdiği yaptırım istisnasını uzatmamayı planladığı haberi sonrası gerçekleşti.

ICE Data Services’e göre 10 milyon dolarlık Rusya tahvilini bir yıllığına sigortalayan kontratlar için çarşamba günü 7,6 milyon dolardan fiyatlandı.

Konuya yakın bir kaynağa göre Moskova ödemesiz geçen haftaların ardından dolar tahvil ödemesini yapsa da nisan sonunda CDS işlemi faizi yükseldi.


Siluanov: “Temerrüt ilan etmeyeceğiz"

Öte yandan Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, tahvil ödemeleri için gerekli paraya sahip olduklarını belirterek, “Temerrüt ilan etmeyeceğiz, paramız var. Eğer Batılı sistemler bize kapalı olursa yabancılara son seçenek olarak rubleyle ödeme yaparız.” dedi.

Bakan Siluanov, başkent Moskova’da düzenlenen “Yeni ufuklar” adlı etkinlikte yaptığı konuşmada, Rus ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rusya’nın yaptırımlarda ilk şoku atlattığını belirten Siluanov, “Evet ekonomimizde düşüş olacak. Ekonominin tüm bu kısıtlamalara tepki vermemesi olanaksızdı. Ancak destek önlemleri almasaydık düşüş daha sert olurdu. İlk şoku atlattığımızı düşünüyoruz ancak yine de ilave yaptırım paketleri hazırlıyorlar.” diye konuştu.

Siluanov, teknoloji alanında uygulanan kısıtlamaları aşmanın zaman alacağına işaret ederek, “Ancak makul bir bütçe ve mali politikayla ilave yaptırımlara direnç sağlayacağız ve mali bağımsızlığımızı muhafaza edeceğiz. Duvarlar örüp kendimizi içerisine kapatmayacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle, Rusya’nın vadesi gelen dış borçlarına yönelik temerrüde düşme ihtimali endişe yaratmıştı.

Rusya Maliye Bakanlığı, 29 Nisan’da, vadesi gelen eurobond ödemesi için dolar cinsinden ödeme yapabildiğini bildirmişti.