Rusya'dan ABD, İsrail ve İran'a çatışmaları durdurma çağrısı
-
Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD, İsrail ve İran'a saldırıları durdurmaları ve krizi diplomatik yollarla çözmeleri yönündeki çağrısını yineledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Orta Doğu'daki krize ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
Açıklamada, İsrail ve ABD'nin Orta Doğu'daki eylemleri eleştirildi ve şu ifadelere yer verildi:
"ABD ve İsrail, İran'a yönelik sinsice sebepsiz saldırı düzenleyerek, Orta Doğu'da benzeri görülmemiş şiddet döngüsünü başlattı ve bunun sonu görünmüyor. ABD ile İsrail'in saldırganlığı sonucu binlerce kişi hayatını kaybetti, sivil altyapı hasar gördü. Komşu ülkeler de İran'ın misilleme saldırılarından zarar görüyor. Küresel ekonomi için hayati önem taşıyan Hürmüz Boğazı'ndaki gemi trafiği felç oldu."
Basra Körfezi bölgesinin kaotik ve belirsiz bir duruma sürüklendiği belirtilen açıklamada, "Washington ve Tel Aviv'in başlattığı bu maceranın ekonomiye sonuçlarının tüm dünyada hissedildiği" vurgulandı.
Tarafların müzakereler yerine saldırıları sürdürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, "Tüm taraflara çatışmaları derhal sonlandırma, durumu siyasi ve diplomatik çözüm yoluna döndürme yönündeki çağrımızı yineliyoruz. Öncelikle, sivil unsurlara ve altyapılara yönelik saldırılardan vazgeçilmesi, hem Basra Körfezi'ndeki Arap ülkelerinde hem de İran'da sivillerin ölümüne ve acı çekmesine son verilmesi gerekiyor" ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada ayrıca Rusya'nın krizin uzun vadeli çözümüne katkı sağlamaya hazır olduğu kaydedildi.