Advertisement
HABERLER ABONE OL

Moldova, kış döneminde doğalgaz darlığını aşmak için yeterli teslimatı sağlama çabaları dahilinde olağanüstü hal ilan etti. Kremlin’in kontrolündeki Gazprom geçen ay, uzun dönemli kontratın sona ermesi ile birlikte bu ülkeye doğalgaz arzını üçte bir oranında azaltmış, gaz akışının sürmesi için önceki kontrattaki koşulların iki katından fazlasını talep etmişti.

Financial Times'ın haberine göre, Gazprom, Moldovalı yetkililere ülkenin bu ayki müzakerelerde AB ile serbest ticaret anlaşmasında değişikliğe giderse doğalgaz fiyatında indirime gideceğini söyledi.

Gazprom ayrıca Moldova’dan doğalgaz piyasalarının serbestleşmesi ve daha fazla rekabete olanak tanımasını öngören AB kurallarının uygulanmasını ertelemesini de istedi.

Görüşmeler hakkında bilgi veren iki kaynak, Kremlin’in doğalgaz müzakerelerini, Devlet Başkanı Maia Sandu’nun geçen yıl göreve başlaması ve güçlü bir AB yanlısı olan partisinin Temmuz ayındaki seçimlerden büyük bir zaferle çıkmasının ardından, Moldova ile daha geniş çaplı bir siyasi anlaşmanın bir parçası olarak gördüğünü kaydettiler.

Piyasa analistleri, Gazprom’un Moldova’nın yegane gaz tedarikçisi olma pozisyonunu, Moskova’nın Rusya’nın yörüngesinden çıkma ve batıya yaklaşma taahhüdündeki Kişinev yönetimi üzerinde baskı olarak kullandığını kaydediyorlar.

Bu adım, piyasa fiyatlarının rekor zirvelere çıkmasına neden olan daha geniş tabanlı doğalgaz darlığı ortamında geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu ay, Kremlin’in doğalgazı diğer ülkelere karşı siyasi bir silah olarak kullandığı yolundaki iddiaları “tam bir saçmalık” olarak niteledi.

Doğalgaz piyasasının liberalizasyonu Gazprom ve şirketin ülkedeki gaz şebekesine sahip ve bu şebekeyi işleten ve aynı zamanda doğalgaz sevkiyatının alım ve satımını gerçekleştiren Moldova’daki iştiraki Moldovagaz’ı aksi yönde etkiliyor.