Rusya'dan Venezuela'ya "tam destek"
-
Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmede, Moskova'nın Caracas'a tam destek verdiğini ve ABD'nin Venezuela'ya yönelik tutumunun ele alındığını açıkladı.
Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Rusya'nın Venezuela'ya "tam destek" verdiğini söyledi.
Gil, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Lavrov ile yaptığı görüşmede ABD yönetiminin Venezuela’yı hedef alan "saldırgan tutumunu" ele aldıklarını belirtti.
Görüşmede kardeşlik, karşılıklı saygı ve stratejik işbirliğine dayalı ilişkilerin bir kez daha teyit edildiğini ifade eden Gil, "Karayipler'de işlenmekte olan uluslararası hukukun açık ihlallerini ve saldırıları ele aldık. Gemilere yönelik saldırılar, yargısız infazlar ve ABD hükümeti tarafından gerçekleştirilen korsanlık niteliğindeki yasa dışı eylemleri konuştuk" bilgisini paylaştı.
Gil, Rusya’nın Venezuela’ya tam desteğini yinelediğini ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile dayanışmasını güçlü biçimde vurguladığını kaydetti.
Rusya, ABD ile Venezuela arasında yaşanan gerginliklerden endişeli
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un, Venezuela'yı hedef alan saldırıların "kabul edilemez" olduğunu vurguladığını aktaran Gil, "Rusya, ablukaya karşı Venezuela'ya her türlü işbirliği ve desteği sağlayacağını, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nezdinde atılan adımlara da tam destek verdiğini ifade etti" açıklamasında bulundu.
Öte yandan Rusya tarafından yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Lavrov'un Venezuela Dışişleri Bakanı Gil ile Karayipler bölgesindeki durumu ele aldığı bildirildi. Karayipler’deki gelişmelerin değerlendirildiği görüşmede, iki bakanın, "Geniş kapsamlı sonuçlar doğurabilecek ve uluslararası denizcilik için tehdit oluşturabilecek ABD'nin eylemleri nedeniyle Karayipler'deki durumun gerginleşmesinden dolayı endişelerini" dile getirdiği aktarıldı.
Rus tarafı, görüşme sırasında Venezuela yönetimine ve Venezuela halkına destek verdiğini ifade etti. Lavrov ve Gil, temasların sürdürülmesi ve Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası platformlarda atılacak adımların koordine edilmesi konusunda mutabakata vardı.