Advertisement
HABERLER ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

Ukrayna'nın Donbas bölgesinde yer alan Kramatorsk kentinde 2 büyük patlama sesi duyuldu.

Gelen haberler arasında Ukrayna'nın başkenti Kiev'de de büyük patlama sesleri duyulduğu bilgisi yer aldı.

Biden'dan ilk açıklama

ABD Başkanı Joe Biden, "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Biden, Ukrayna'daki durumu bu gece Beyaz Saray'dan izleyeceğini ve ulusal güvenlik ekibinden düzenli güncellemeler alacağının altını çizerek, "Sabah G7 liderleri ile görüşeceğim ve bunun ardından Rusya'nın Ukrayna'ya, küresel barış ve güvenliğe yönelik bu gereksiz saldırganlığı nedeniyle ABD ve müttefiklerinin yanıtını duyurmak için Amerikan halkına hitap edeceğim." değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna tarafından ilk açıklamalar

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba operasyon sonrası ilk açıklamalarında "Putin, Ukrayna'ya karşı geniş çaplı bir işgal başlattı. Ukrayna'nın barışçıl kentlerinde saldırılar sürüyor. Ukrayna kendini savunacak ve kazanacak. Dünya Putin'i durdurabilir, durdurmalı. Harekete geçme zamanı" ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri: Operasyon BM Şartı ilkelerini ihlal ediyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı operasyon için "Bu savaşın bir anlamı yok. BM Şartı ilkelerini ihlal ediyor." dedi.

Guterres, BM Güvenlik Konseyi toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı.

Rusya'nın operasyon kararının genel bir savaşa yol açması durumunda tahminlerde bulunmanın zor olduğunu belirten Guterres, ancak çok sayıda insanın öleceğini, yerinden edileceğini ve geleceğe dair umutlarını kaybedeceğini söyledi.

Guterres, "Açık olan şey bunun sonuçları olacaktır. Ve benim için açık olan şu ki, bu savaşın bir anlamı yok. BM Şartı ilkelerini ihlal ediyor. Eğer durdurulmazsa Avrupa'da büyük acılara sebep olabilir." dedi.

Savaşın durdurulması için kendi açısından çağrıda bulunabileceğini aktaran Guterres, ancak Güvenlik Konseyi'nin tüzük tarafından bu durumu ele almak için yetkilendirildiğini hatırlattı.

ABD Dışişleri Bakanı, NATO Genel Sekreteri ile görüştü

Operasyonun ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştü.

Görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada ikilinin bölgeyi güven altına alacak önlemleri değerlendirdiği belirtildi.

Zelenskiy ülke çapında sıkıyönetim ilan etti

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın ülkesine saldırması nedeniyle sıkıyönetim ilan ettiklerini duyurdu.

Zelenskiy, paylaştığı video mesajda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donbas'a özel operasyon, Ukrayna'nın askeri altyapılarına ve sınır muhafızlarına saldırı başlattığını belirtti.

Ülkesinde pek çok şehirde patlama sesleri duyulduğunu aktaran Zelenskiy, bu nedenle ülke çapında sıkıyönetim ilan ettiklerini ifade etti.

Zelenskiy, vatandaşlara sakin olmalarını ve evlerinden çıkmamalarını söyledi.

NATO saldırıyı kınadı

NATO ve Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri müdahaleyi kınadı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlatmasının ardından bir açıklama yayımladı.

Rusya'nın sayısız sivilin hayatını tehlikeye attığına işaret eden Stoltenberg, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik sorumsuz ve sebepsiz saldırısını şiddetle kınıyorum." ifadesini kullandı.

Stoltenberg, Rusya'nın uyarılara ve diplomasi çağrılarına rağmen bir kez daha egemen ve bağımsız bir ülkeye karşı saldırganlık yolunu seçtiğini belirtti.

Rusya'nın saldırısının "uluslararası hukukun ciddi bir ihlali ve Avrupa-Atlantik güvenliğine ciddi bir tehdit" olduğuna dikkati çeken Stoltenberg, "Rusya'yı askeri harekatı derhal durdurmaya, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymaya çağırıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, korkunç zamanda Ukrayna halkının yanında olduklarına, NATO müttefiklerinin Rusya'nın saldırgan eylemlerinin sonuçlarını ele almak için bir araya geleceğine işaret ederek, "NATO, tüm müttefikleri korumak ve savunmak için gereken her şeyi yapacaktır." ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ortak açıklamada bulundu.

Açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik gayrimeşru saldırısını şiddetle kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Ukrayna'da masum kadın, erkek ve çocukların sebepsiz bir saldırıya uğradığı ve hayatları için korku duyduklarına işaret edilen açıklamada, "Kremlin'i sorumlu tutacağız." değerlendirmesinde bulunuldu.

Ukrayna Büyükelçisi'nden yardım talebi

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekat başlatmasının ardından Ukrayna Türkiye'den boğazların Rus gemilere kapatılması yönündeki talebini yineledi.

Bodnar bugün Ankara'da düzenlenen basın toplantısında, "Ukrayna'ya yardım edin. Bu bağlamda hava sahasının kapatılması ve Boğaziçi ve Çanakkale boğazlarının kapatılması çağrısında bulunuyoruz. İlgili resmi talebimizi Türk tarafına ilettik" dedi.

Aynı zamanda Rus tarafına bir yaptırım uygulanmasını istediklerini kaydeden Bodnar, "Savunma silahlarının temin edilerek bizim savunmamıza yönelik destek de bizim için önemli, mali destek de önemli. İnsani destek de o kadar önemli" diye konuştu.

AB yetkililerinden sert yaptırım mesajı

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Ukrayna harekatına yönelik sert mesajlar verdi.

Von Der Leyen "Rusya'nın kilit teknolojilere ve piyasalara erişimlerini engelleyerek Rus ekonomisinin stratejik sektörlerini hedef alacağız." açıklamasını yaptı.

Borrell de AB'nin şimdiye kadar uygulanacak en sert yaptırım paketini kabul edeceğini söyledi.

Avustralya Rus milletvekillerine yaptırım uygulayacak

Avustralya, Rusya'ya daha fazla yaptırım uygulayacağını ve 300 Rus milletvekiline yaptırım uygulamayı planladığını belirtti.

Macron: Rusya askeri operasyonlarına derhal son vermeli

Fransa Cumhurbaşkanı Emmnauel Macron, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine derhal son vermesi gerektiğini belirtti.

Macron, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya "savaş" açma kararını kınadığını bildirdi.

"Rusya askeri operasyonlarına derhal son vermeli." ifadesini kullanan Macron, ülkesinin Ukrayna ile dayanışma içinde olduğunu ve Ukraynalıların yanında yer aldığını vurguladı.

Savaşın sona ermesi için Fransa'nın ortaklarıyla hareket ettiğini belirten Macron, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine ilişkin Savunma Konseyi'ni topladı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

Dışişleri Bakanlığı Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik harekatı ile ilgili olarak "Rusya Federasyonu'nu (Ukrayna'ya yönelik) haksız ve hukuksuz eylemi bir an önce durdurmaya çağırıyoruz. Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri tarafından Ukrayna’ya yönelik başlatılan askeri operasyonu kabul edilemez buluyoruz ve reddediyoruz" ifadelerini kullandı.

Biden Ulusal Güvenlik Konseyi'ni topladı

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Ukrayna'da yaşanan son gelişmeleri değerlendirmek üzere Ulusal Güvenlik Konseyi'ni topladığı belirtildi.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Başbakanı Volodymyr Zelenskiy'in gerçekleştirdiği telefon görüşmesine dair bir not yayımladı.

Yayımlanan nota göre, Biden Rusya'nın haksız askeri operasyonunu kınarken yarın G7 ülkelerinin liderleriyle görüşeceğini söyledi.

ABD ve müttefiklerinin Ukrayna ve Ukrayna halkına yardım sağlamaya devam edeceğini belirten Biden, müttefikleriyle beraber Rusya'ya karşı ağır yaptırımlar açıklayacaklarını duyurdu.

Rusya, Ukrayna'ya askeri operasyon başlattı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

Ukrayna'nın Donbas bölgesinde yer alan Kramatorsk kentinde 2 büyük patlama sesi duyuldu.

Gelen haberler arasında Ukrayna'nın başkenti Kiev'de de büyük patlama sesleri duyulduğu bilgisi yer aldı.

Biden'dan ilk açıklama

ABD Başkanı Joe Biden, "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Biden, Ukrayna'daki durumu bu gece Beyaz Saray'dan izleyeceğini ve ulusal güvenlik ekibinden düzenli güncellemeler alacağının altını çizerek, "Sabah G7 liderleri ile görüşeceğim ve bunun ardından Rusya'nın Ukrayna'ya, küresel barış ve güvenliğe yönelik bu gereksiz saldırganlığı nedeniyle ABD ve müttefiklerinin yanıtını duyurmak için Amerikan halkına hitap edeceğim." değerlendirmesinde bulundu.

Brent petrol Rusya’nın Ukrayna şehirlerine harekat başlatmasının bölgenin hayati enerji ihracatının bozulması endişeleriyle 2014’ten bu yana ilk kez 100 doları gördü.

Bu saldırı ham petrolün daha yukarıları tırmanabileceği ve küresel ekonomi üzerinde enflasyonist baskılar kurmasıyla ilgili daha geniş çaplı endişelere neden oldu.

Peki uzmanlar Rusya-Ukrayna krizi ve bunun petrol fiyatları üzerindeki olası etkileriyle ilgili ne düşünüyor?

Eurasia Group: Petrol sert yükselerek enflasyonu sıçratabilir

ABD ve Avrupa önümüzdeki saatlerde bu saldırıya mutlaka yeni bir önlemler pakediyle cevap verecektir. Rusya’nın saldırısının ağırlığını düşündüğümüzde Batılı Politika yapıcılarının en olumsuz senaryo planlarının da ötesine geçerek Rusya’yı SWIFT sisteminden çıkarılmasının gündeme gelmesini bekliyoruz. Kuzey Akım 2 boru hattı süresiz olarak devre dışı bırakılacak. Petrol ve gaz fiyatları kayda değer derecede yükselerek enflasyonist baskıları artıracak ve finansal piyasalar ve küresel büyüme üzerinde ciddi bir yük oluşturacak. Batılı devletlerin uygulayacağı yaptırımların enerji sektörünü dışarıda bırakılması muhtemel olsa da yeni yaptırımların yaratacağı etki yatırımcıların Rus varilleriyle işlem yaparken son derece ihtiyatlı olmasına neden olacaktır.

Rapidan Energy Group: Bir süre daha risk primli fiyatlar bekliyoruz

Petrol fiyatlarının Rusya’nın Ukrayna’ya olan saldırısı sonrası bir risk primi barındıracağını ve fiziksel arzın yaptırımlar, yasaklar, savaşlar veya ikili anlaşmalar nedeniyle sekteye uğrayıp uğramayacağı belli olana dek bu primin kalmasını bekliyoruz. Arzda ciddi bir sorun yaşanmaması halinde ise Rusya’nın saldırısının makro düşüş etkisine sahip bir faktöre dönüşerek fiyatların çekileceğini tahmin ediyoruz.

ING Groep NV: Daha fazla oynaklık ve risk primi görebiliririz

Devam eden gerginlik petrolü 100 doların üstüne çıkardı. Petrol piyasası şimdi müttefiklerin Rusya’ya nasıl bir cevap vereceğini izleyecek. Bunun sonucunda piyasada daha fazla oynaklık ve fiyatlarda daha yüksek bir risk primi görebiliriz.

ANZ Banking Group: Riskler ortadan kalktığında prim hızla eriyecek

Artan jeopolitik risklerin petrol piyasası üzerinde değişken etkileri oldu. Her iki körfez savaşında da petrol fiyatları hızla yükselmişti fakat bu riskler dağıldığında o kazançlar geri verilmişti. Mevcut durumda yaşanan potansiyel arz sorunları o döneme göre iki kat daha fazla. Açıklanacak yeni yaptırımların Rus petrolüne etkisi göreceli daha az olacağını ve riskler ortadan kalktığında fiyatlardaki risk primi hızla eriyeceğini düşünüyoruz.

JTD Energy Services: Piyasalar yukarı yönlü oynak kalmaya devam edecek

Rusya-Ukrayna çatışması hali hazırda yükseliş trendinde olan piyasayı oynaklık ve belirsizlik açısından bambaşka bir seviyeye taşıdı. İran anlaşması mevcut fiyatların korunmasına yardımcı olabilir yine de petrol piyasalarının yukarı yönlü oynak kalmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz.

VI Investment Corp: Yukarı yönlü 10 dolarlık yeni bir artış olabilir

Çatışmaların yoğunlaşmasıyla petrolün yukarı yönlü 10 dolarlık yeni bir hareket yapması mümkün fakat yapılacak operasyonlar sonrası bir anlaşmaya varılabileceğini değerlendiriyoruz. Böyle bir anlaşma piyasaları dengeleyebilir ve kriz sonunda fiyatları aşağı çekebilir bununla birlikte İran ile imzalanacak olası bir nükleer anlaşmanın da fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskıyı artıracağını düşünüyoruz.

Dışişleri Bakanlığı Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı başlatması üzerine Ukrayna'da yaşayan Türk vatandaşları için uyarıda bulundu.

Twitter'dan yapılan açıklamada, Ukrayna hava sahasının halen kapalı olduğu, mevcut aşamada evlerinizde veya güvenli bir kalmaları önerildi.

Ülkeden ayrılmak isteyenler için gerekli destek ve yönlendirmelerin sağlanacağı güvencesi verildi.

Altın fiyatları, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı askeri operasyon sonrasında 2021’in başından bu yana en yüksek seviyeye tırmandı. Gram altın da dolar/TL’deki yükseliş ve küresel altın fiyatlarındaki sıçrama ile 860 TL’nin üzerini gördü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Ukrayna'nın Donbas bölgesinde yer alan Kramatorsk kentinde 2 büyük patlama sesi duyuldu.Gelen haberler arasında Ukrayna'nın başkenti Kiev'de de büyük patlama sesleri duyulduğu bilgisi yer aldı.

Biden, Ukrayna'daki durumu bu gece Beyaz Saray'dan izleyeceğini ve ulusal güvenlik ekibinden düzenli güncellemeler alacağının altını çizerek, "Sabah G7 liderleri ile görüşeceğim ve bunun ardından Rusya'nın Ukrayna'ya, küresel barış ve güvenliğe yönelik bu gereksiz saldırganlığı nedeniyle ABD ve müttefiklerinin yanıtını duyurmak için Amerikan halkına hitap edeceğim." değerlendirmesinde bulundu.

Ons altın fiyatı

Ons altın, haftaya Ukrayna’daki tansiyonu düşüren haberler sonrasında 1.893 dolar seviyesinde başlarken hafta boyunca inişli çıkışlı bir seyir izledi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasıyla küresel yatırımcılar güvenli liman varlıklara yönelirken altın da yüzde 1,5’ten fazla yükselişle 1.940 dolar seviyesinde bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın haftaya 840 TL civarında başladıktan sonra çarşamba günü 850 TL sınırına kadar tırmanmıştı. Küresel altın fiyatları ve dolar kurundaki yükselişle beraber iki ayın zirvesine tırmanan gram altın, perşembe günü 861 TL seviyesinde bulunuyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyon başlatması haberi küresel piyasalara bomba gibi düştü.

Asya hisselerinde satışlar hızlanırken, ABD endeks vadelilerinde yüzde 2'ye varan düşüş kaydedildi. Avrupa vadelilerinde düşüşle yüzde 3'e ulaştı.

Brent petrol 2004'ten bu yana ilk kez 100 doları gördü. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,90'a gerilerken, altın yılbaşından bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Dünyayı ayağa kaldıran askeri operasyon

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

Ukrayna'nın Donbas bölgesinde yer alan Kramatorsk kentinde 2 büyük patlama sesi duyuldu.

Gelen haberler arasında Ukrayna'nın başkenti Kiev'de de büyük patlama sesleri duyulduğu bilgisi yer aldı.

ABD Başkanı Joe Biden, "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Biden, Ukrayna'daki durumu bu gece Beyaz Saray'dan izleyeceğini ve ulusal güvenlik ekibinden düzenli güncellemeler alacağının altını çizerek, "Sabah G7 liderleri ile görüşeceğim ve bunun ardından Rusya'nın Ukrayna'ya, küresel barış ve güvenliğe yönelik bu gereksiz saldırganlığı nedeniyle ABD ve müttefiklerinin yanıtını duyurmak için Amerikan halkına hitap edeceğim." değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba operasyon sonrası ilk açıklamalarında "Putin, Ukrayna'ya karşı geniş çaplı bir savaş başlattı. Ukrayna'nın barışçıl kentlerinde saldırılar sürüyor. Ukrayna kendini savunacak ve kazanacak. Dünya Putin'i durdurabilir, durdurmalı. Harekete geçme zamanı" ifadelerini kullandı.