Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Rusya Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Yardımcısı Alexander Novak’ın “Avrupa’ya daha fazla doğalgaz tedarik etme konusunda istekliyiz” açıklamalarına rağmen ihale sonuçları Gazprom’un Ukrayna üzerinden daha fazla gaz göndermek istemediğine işaret ediyor.

Pazartesi günü gerçekleştirilen ihalelerin sonuçlarına göre, Gazprom Ukrayna üzerinden gerçekleştirdiği doğalgaz ihracatını artırmayı planlamazken Mallnow kompresörü ve Polonya Yamal boru hattı üzerindeki hacmini ise çok sınırlı artırdı.

Gazprom, Ukrayna-Rusya sınırında bulunan Sudzha ve Sokhranovka hatlarında teklif edilen günlük 9,8 milyon metreküp ve 5,2 milyon metreküplük kapasitenin kullanımı için hiçbir rezervasyon girişiminde bulunmadı.

Almanya’ya Polonya Yamal boru hattı üzerinden gelen doğalgaz da sınırlı kalmaya devam ederken traderlar Kasım ayı için teklif edilen kapasitenin sadece yüzde 35’i için yer ayırttı.

Doğalgaz fiyatları sert düşüş sonrası yükseldi

Yamal, Sudzha ve Sokhranovka ihalelerinden çıkan sonuçların hayal kırıklığı yaratmasıyla beraber Avrupa’da doğalgaz fiyatları gün içi kayıplarını sıfırladıktan sonra yüzde 10’dan fazla yükseldi.

Hollanda 1 ay vadeli doğalgaz kontratı pazartesi günü ihale öncesinde Rusya’dan daha fazla tedarik sağlanabileceğine dair beklentilerle yüzde 8 düşüş kaydederek megavatsaat başına 86,2 euroya gerilemişti.

İhale sonrasında gaz kapasite rezervasyonlarının beklentilerden az kalmasıyla beraber vadeli doğalgaz kontratlarının fiyatlarında hızlı bir yükseliş yaşandı. Avrupa’da 1 ay vadeli doğalgaz kontratlarının fiyatı kayıplarını sıfırladıktan sonra yüzde 11,7 yükselerek megavatsaat başına 104 euroya kadar ulaştı.

Goldman Sachs analistleri, hazırladıkları bir araştırma raporunda, yakın dönemde Avrupa gaz fiyatları için katalist olabilecek Yamal boru hattında Gazprom’un kapasite kullanım izinlerini yakından takip ettiklerini söylemiş, Rusya’dan gelen gazın normal seyrine dönmesiyle beraber hızlı bir düşüş olabileceğini de vurgulamıştı.

Novak: Fazladan doğalgaz için Avrupa'dan talep gelmedi

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, Rusya’nın Avrupa’ya fazladan doğalgaz satışına istekli olduğunu fakat Avrupa Birliği ülkelerinden henüz bir talep gelmediğini belirtti.

Rusya’nın da ekonomik toparlanmayla beraber doğalgaz tüketiminde bu sene rekor seviyeleri gördüğünü vurgulayan Novak, yine de Avrupa’daki enerji krizinin çözülmesi için fazladan satışa hazır olduklarını söyledi.

Novak, Rusya’nın bu yıl tüm sözleşme yükümlülüklerini yerine getirerek 2020’ye göre küresel piyasalara doğalgaz satışını yüzde 15 artırdığını da dile getirdi.

Putin: Avrupa’ya ihtiyacı olan gazı tedarik etmeye hazırız

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Avrupa’nın ihtiyacı olan doğalgazı tedarik etmeye hazır olduğunu belirtmişti. Putin buna rağmen Avrupa’nın mevcut enerji krizinin tedarik eksikliğinden ziyade sorunlu politikalardan kaynaklandığını söylemişti.

Avrupa’nın en büyük gaz tedarikçisi ülke olarak herhangi bir ilave adımı görüşebileceklerini belirten Putin Avrupa’nın enerji sistemindeki “sistematik kusurları” ve “işler iyi gitmediği zaman suçu başka yerde aramalarını” eleştirdi.

Avrupa ekonomisi doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki yükselişle sarsılıyor. Her ne kadar Gazprom PJSC uzun vadeli kontratlarının şartlarını yerine getirse de Avrupa enerji krizinde bir faktör olarak Rusya’nın beklenenden daha az gaz tedarik sağlaması gösteriliyor.

Putin, Avrupalı müşterilerin doğalgaz depolama eksikliklerini kapatmak için kısa vadeli piyasadan tedarike yönelerek hata yaptıklarını dile getirdi. Almanya'nın Gazprom'dan bin metreküp başına 250-300 dolara gaz tedarik ettiğini belirten Putin, Kuzey Akım 2'nin Ukrayna'ya kıyasla daha kısa ve ucuz bir rota olduğunu vurguladı. Putin, Kuzey Akım 2'nin onaylanmasının Avrupa'da gaz fiyatlarını düşürmeye yardımcı olacağını söyledi.