Advertisement
HABERLER ABONE OL

Rusya Merkez Bankası politika faizini 150 baz puan indirimli yüzde 8 seviyesine çekti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi faizin yüzde 9'a indirilmesi yönündeydi.

Karar metninde bankanın yılın ikinci yarısında da daha fazla faiz indirimini değerlendireceği ifade edildi. Metinde şu ifadeler yer aldı: "Hanehalkı ve iş dünyası enflasyon beklentileri ciddi derecede düştü ve 2021 bahar ayları seviyelerine ulaştı. Kısa vadeli dezenflasyonist riskler arttı. Yine de enflasyonist riskler de ciddi derecede kalmayı sürdürüyor ve orta vadeli görünüme hakim olmaya devam ediyor"

Rusya'da son veriler enflasyonun savaşın başlamasından bu yana en düşük seviyeye geldiğini göstermişti.

Rusya Federal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre tüketici fiyatları Haziran’da yıllık yüzde 15,9 arttı. Mayıs’ta enflasyon yüzde 17,1 olmuştu.

İşgal sonrası banka politika faizini yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye yükseltmiş ardından kademeli olarak faiz indirimleri gerçekleştirmişti.

Bloomberg Rusya Ekonomisti Alex Isakov karara ilişkin değerlendirmesinde faiz indiriminin yılın ilk 6 ayında 139 milyar dolara çıkarak rekor kıran cari fazlanın azaltılması yönünde bir hamle olduğunu değerlendirdi.

Cari fazlanın Rusya için istenen bir şey olmadığına dikkat çeken Isakov fazlanın yabancı bankalarda tutulduğunu, bunun da potansiyel yaptırımlara açık olduğunu ifade etti. Isakov'a göre faiz indirimiyle ithalat talebinin artması ve fazlanın sınırlanması hedefleniyor.