Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) haber ajansı Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman’ın Abu Dabi Veliaht Prensi Bin Zayid'i telefonla aradığını açıkladı.

Görüşmede, bölgesel ve uluslararası meselelerin yanı sıra ikili ilişkiler ve bunları geliştirmenin yollarının konuşulduğu kaydedildi.

Görüşmeye dair başka bilgiye yer verilmedi.

Bölgesel rekabet artıyor

Orta Doğu'nun ticari başkentlerinden biri olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Arap dünyasının en büyük ekonomisi olan Suudi Arabistan’ın aralarındaki bölgesel rekabet giderek artmaya başladı.

İkili en son Temmuz ayında, petrol politikası konusunda yaşadıkları anlaşmazlığın ardından Riyad'da bir araya gelmişlerdi. Görüşmenin sonunda bir uzlaşmaya varılmış ve iki tarafın enerji bakanları konu hakkında açıklamada bulunmuştu.

BAE, 5 Eylül tarihinde Asya ve Afrika'daki ülkelerle kapsamlı ekonomik anlaşmalar üzerinde çalıştığını, önümüzdeki dokuz yıl içinde 150 milyar dolarlık (550 milyar dirhem) doğrudan yabancı yatırım çekmek hedefiyle 50 yeni ticari girişim başlatacaklarını açıklamıştı.

Diğer taraftan, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı konumundaki Suudi Arabistan da, ekonomik büyümeyi artırma hedefiyle uluslararası şirketlerin Orta Doğu’daki merkezlerini 2024’e kadar Suudi Arabistan’a taşımaları konusunda baskı uygulamıştı.